Zuiderspoor Parkstad Rotterdam

227 appartementen, 32 grondgebonden woningen, commerciële ruimte en 2-laagse parkeergarage
2008-2012

Opdrachtgever: Estrade projecten, Proper-Stok Groep BV Rotterdam

Het project ligt op het voormalige spooremplacement in Rotterdam Zuid tussen de Laan op Zuid en de Parallelweg. Aan de Laan op Zuid zijn de 227 appartementen en maisonnettes verdeeld over vijf woongebouwen met verschillende hoogtes. Dit zorgt voor een dynamisch straatbeeld, brengt meer licht in de straat en het geeft de mogelijkheid om meer riante hoekappartementen te realiseren. Over de gehele lengte van het blok ligt een half verdiepte tweelaagse parkeergarage. In de plint zijn tevens bedrijfsruimtes en werkwoningen opgenomen.

De stadswoningen liggen met de voorkant aan de groene en rustige Parallelweg en zijn aan de achterzijde voorzien van een riante tuin. Ze bestaan uit twee of drie woonlagen en zijn via diverse uitbreidings- en indelingsmogelijkheden aan de individuele wensen van de bewoners aan te passen. De variatie in hoogtes zorgt voor een levendig straatbeeld.

Het ontwerp is geïnspireerd op de Hollandse baksteenarchitectuur. Voor de verschillende woongebouwen en voor de eengezinswoningen is steeds voor een andere kleurstelling gekozen. Er wordt gewerkt met drie verschillende kleuren baksteen, die op verschillende manieren in de gevel worden toegepast. Het ene blok krijgt randen rondom de ramen in een andere kleur, bij het andere blok zijn het de penanten tussen de ramen.