Valkzicht Dordrecht

44 appartementen, 9 grondgebonden woningen en commerciële ruimten
2017-2021

Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed B.V. Rotterdam

Het woongebouw Valkzicht geeft invulling aan het stedenbouwkundig plan dat door West 8 is opgesteld. Het project is gelegen tussen het spoor en het groene park bij Leerpark Dordrecht.
De inspiratie voor Valkzicht komt van de pandsgewijze opbouw die in veel binnensteden voorkomt. De gevel aan het park is opgebouwd uit vijf delen die verwant zijn maar door verschil in kleur, detaillering, kozijnvorm- en indeling afzonderlijk toch herkenbaar zijn.

De herkenbaarheid wordt verder versterkt door de in hoogte verspringende dakrand en de treden voor de tweelaagse tuinwoningen. De hoek aan de Max Gootelaan wordt extra benadrukt door een balkon dat in twee richtingen uitsteekt.

Het woonprogramma omvat een rijke woningtypologie van 3- en 4 kamer appartementen en tuinwoningen. Op de 1e verdieping bied het dakterras aan de achterzijde grote buitenruimte voor de aangrenzende appartementen. De twee speciale atelierwoningen op de derde en vierde verdieping hebben een dubbele verdiepingshoogte. Dit komt in de gevel tot uitdrukking door dubbelhoge kozijnen.

In de plint komen naast de grondgebonden woningen ook commerciële ruimten voor. In de plint wordt een combinatie van natuursteen en groen geglazuurd metselwerk toegepast om een rijk, afwisselend beeld te laten ontstaan. Voor de plint hebben de vroegere winkels van kruidenier De Gruyter als inspiratie gediend. De panden zijn in verschillende binnensteden van Nederland behouden gebleven dankzij hun fraaie vormgeving.