Postjesweg Amsterdam

221 appartementen en commerciële ruimte
2016-2024

Opdrachtgever: Maarsen Groep Amsterdam

Het voormalige kantoorgebouw van de Maarsen Groep aan Postjesweg 175 in Amsterdam Nieuw West was bouwkundig verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Opdrachtgever De Maarssen Groep zag dit als kans om een bouwplan te ontwikkelen voor in totaal 221 middeldure huurwoningen en commerciële voorzieningen op de begane grond. Het plan bestaat uit twee woongebouwen – ‘Caritas’ en ‘Fortitudo’ – gelegen rondom een gezamenlijk entreeplein tussen de gebouwen aan de straatzijde (de zijde van Stadsklooster La Verna) en een groene binnentuin aan de zuidzijde, ontworpen door Studio Landlab. De twee woongebouwen staan op een beeldbepalende locatie in Amsterdam, een markante plek op de ongelijkvloerse kruising van de A10 en de Postjesweg. Amsterdam West kenmerkt zich door de een stempelstructuur; een stedenbouwkundige opzet met blokkenstructuren die in een molenwiekvorm ten opzichte van elkaar staan, met groen ertussen.
Het zijn twee slanke gebouwen met een open structuur en een bijzonder dak. De schuine zadeldaken zijn geïnspireerd op bestaande gebouwen in de buurt – veelal uit de tijd van het beroemde Algemene Uitbreidingsplan van architect en stedenbouwkundige Van Eesteren – en de kerk die aan de overkant van de Postjesweg staat.
Om de grote geluidsbelasting van de A10 op te lossen is veel moeite gedaan om de woningen zo veel mogelijk een geluidsluwe zijde te geven. Daar waar dat niet mogelijk was is een dubbele gevel aangebracht met zogenaamde bloemkozijnen en interne loggia’s in plaats van balkons.
De gebouwstructuur alsmede de gevels zijn opgebouwd uit prefab elementen. Rationeel van opzet en vanuit een maatsysteem. Dit heeft voor de kop- en langsgevel geleid tot een klassieke 5:8 verhouding. Die verhouding is in alles doorgevoerd, tot aan de baksteenmaat toe.
Het gebouw valt niet op maar doet precies dat waardoor een aangename stedelijke ruimte ontstaat. Het voldoet aan een grote behoefte, ligt vlakbij een park en biedt de bewoners een fraai uitzicht.