Osdorp Centrum Zuid Amsterdam

3 woongebouwen met 12 grondgebonden woningen, 83 appartementen en parkeergarage
2006-2017

Opdrachtgever: De Key/Far West, Stadgenoot Amsterdam

Osdorp krijgt een vernieuwd centrum en wordt de komende jaren omgevormd tot een centrum van voor de Westelijke tuinsteden. Het vernieuwingsplan Centrum Amsterdam Nieuw West is ontworpen door het stedenbouwkundig bureau Khandekar. Binnen het vernieuwingsplan is Het Scheepskwartier het eerste bouwblok dat wordt gerealiseerd.

Het stedelijke bouwblok is opgedeeld in zeven bouwdelen, die door vier verschillende architecten zijn ontworpen. De diversiteit van de bouwdelen was het leidende principe, om een gevarieerde en levendige sfeer te creëren en het bouwblok niet als één geheel te laten ogen.

Geurst & Schulze heeft de drie bouwdelen A2, A4 en A7 ontworpen. Deze bouwdelen worden gekenmerkt door duurzaam vormgegeven gevels met een raster van wit beton, bestaande uit gevelbanden en ronde gevelkolommen. Het gevelmetselwerk en de bronskleurige kozijnen, veelal als Franse balkons met sierlijk vormgegeven hekwerken, zijn in dit gevelraster verweven. Blok A7 is uitgevoerd in een zand/bronskleurig genuanceerd metselwerk. De blokken A2 en A4 zijn in een roodbruin genuanceerde baksteen uitgevoerd, passend bij de stedenbouwkundige uitgangspunten.

De parkeergarage bevindt zich geheel onder de grond en waardoor het openbare maaiveld direct aan op de begane grond aansluit. De vier doorgangen in het bouwblok geven naast toegang ook doorzichten vanaf de straat naar de binnentuin. Deze binnentuin is een groene oase met speelmogelijkheden en zitgelegenheid voor de bewoners. De woongebouwen zijn voorzien van een extra hoge begane grond laag. De ruim opgezette entreehallen en de grondgebonden woningen met de woon- werkruimten geven hierdoor een levendig karakter aan de straat.

1e fase 2008-2013, 2e fase 2015-2017