Noorderhaven Zutphen

68 woningen, commerciële ruimten en parkeergarage
2018-2023

Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed BV Amersfoort

Het voormalige industrie- en havengebied langs de IJssel ten noorden van station Zutphen transformeert tot nieuw woongebied. Een onderdeel hiervan is de nieuwe Noorderhaven Kade Zuid gelegen aan de IJssel op het voormalige Reesinkterrein. Bij het ontwerp van de opgave hebben we ons laten inspireren door het historische IJsselfront van Zutphen. Een reeks witte statige panden, in breedte variërend van één tot twee woningen. Elk pand onderscheidt zich op subtiele wijze van zijn buren, maar alle panden zijn wel familie van elkaar. Onderscheid zit in het gevelreliëf; verticaal of horizontaal geleed en soms als een vlakke gevel uitgevoerd. De geleding in de gevel wordt extra versterkt door de witte gevelstenen en gevelbanden, waarbij het strijklicht het reliëf van de gevels versterkt. Elk pand onderscheidt zich ook door zijn eigen kleurstelling, door toepassing van twee sorteringen witte gevelstenen in combinatie met een vlakke witte voeg of een grijze verdiepte voeg. De hardstenen plint verschilt per pand van hoogte, kleur en afwerking. De verschillende panden variëren ook in hoogten en vorm van de dakranden. Dit wordt extra versterkt door de natuursteen leien setbacks die zich onderscheiden ten opzichte van de witte gevelstenen.
De geknikte gevellijn langs de IJssel wordt bepaald door het verloop van de huidige dijk. Langs de kade hebben de meeste woningen de voordeur aan de straatkant. Vanuit een verhoogde beletage kijk je vanuit de woonruimte over de kade naar de IJssel. Daarnaast bevindt zich een extra woon- of werkruimte in het souterrain. De woningen hebben ruime terrassen gelegen aan de rustige tuinzijde.
Op de verdiepingen zijn grote en ruime appartementen, alle woonruimten en buitenruimten zijn ruim van opzet en hebben optimaal uitzicht over de IJssel. Op de vijfde verdieping zijn royale penthouses ontworpen, het bouwvolume springt hier naar binnen en ter plaatse van deze setbacks zijn ruime terrassen gesitueerd. Een groene gezamenlijke binnentuin met wadi zorgt voor de opvang van het regenwater en biedt ruimte voor de bewoners om elkaar te ontmoeten en voor recreatie.