Murano Zaandam

107 appartementen, 12 grondgebonden woningen, commerciële ruimte en parkeergarage i.s.m. Döll architecten
2003-2012

Opdrachtgever: Kondor Wessels Vastgoed Amsterdam

De locatie Westerspoor bestaat uit drie bouwlocaties tussen de Houtveldweg en het spoor. Het gebied vormt een schakel tussen het stadscentrum en de woonwijken aan de noordwest zijde. Het plan bestaat uit een verhoogd dek waaronder geparkeerd wordt. De bouwblokken aan de rand van het dek staan op het maaiveld en hebben de entreehallen aan de straat. Langs de plint bevinden zich ook de voordeuren van de woningen op de begane grond- en dekniveau en de drie commerciële ruimtes. De plint wordt doorbroken met meerdere trappartijen, die toegang geven tot het verhoogde dek.

Het plan is opgebouwd uit blokken met een hoogte variërend van vijf lagen tot zeven lagen. De woontoren aan de noordzijde vormt een hoogte accent met 14 lagen. Alle bouwblokken hebben penthouses op het dak waardoor de horizontale geleding van de gevels versterkt wordt en er een gevarieerd daklandschap ontstaat.

De bouwblokken zijn zo geplaatst dat er tussen de woningen een reeks van opeenvolgende open ruimtes met verschillende afmetingen en oriëntaties ontstaan. Door de diagonale zichtlijnen wordt het gebied echter nergens omsloten. Het dek wordt afgewerkt met een steenachtige materiaal en groenvoorzieningen.

De gevels zijn opgebouwd uit baksteen en architectonisch beton in verschillende varianten. Ze zijn ontworpen op basis van een maatsysteem dat uitgaat van een combinatie van een tredemaat en de lagenmaat. De verdiepingshoogte is op basis van deze maten weer onderverdeeld in vier delen: één kwart is de hoogte borstwering en drie kwart hoogte van de raamopening. De gevels van de bouwblokken verkleuren in dezelfde verhouding (één kwart/driekwart) van baksteen naar architectonisch beton of zijn in zijn geheel in metselwerk of architectonisch beton uitgevoerd. De verschillende uitvoeringen van de bouwblokken zorgen hierdoor voor een gevarieerd beeld, maar zij zijn wel duidelijk verwant aan elkaar.