Molenplein fase 3 Den Helder

34 appartementen, 14 grondgebonden woningen en 27 intramurale zorgappartementen i.s.m. Tony Fretton Architects
2014-2021

Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed Ontwikkeling Rotterdam

Het ontwerp van Over het Wad borduurt voort op de samenwerking met Tony Fretton Architect uit Londen en de architectuur van fase 1 van project Molenplein.
Het stedenbouwkundig plan van West 8, is geïnspireerd op het historische en stedelijke karakter van het gebied. Er is zorgvuldig gekeken naar de pandsgewijze opzet, de kapvormen, de verdiepingshoogten en de uitwerking van de gevels.
Kenmerkend voor het architectonisch ontwerp is het veelzijdige woonprogramma, waarin individuele grachtenpanden en grotere volumes elkaar harmonieus afwisselen.
Zo zijn er appartementen voor verschillende doelgroepen, statige herenhuizen en eengezinswoningen. In Over het Wad zijn weinig woningen hetzelfde; er is variatie in het aantal woonlagen, dakvormen, geveldetaillering, baksteenornamentiek en kleuren. Zowel in het metselwerk als de kozijnen komt een spectrum aan stijlvolle kleuren terug.
Naast baksteen dragen natuurlijke en duurzame materialen als natuursteen, dakpannen, leien en aluminium kozijnen bij aan het hoogwaardige karakter van de gebouwen. Absoluut hoogtepunt is de woontoren met koopappartementen. Deze is opgebouwd uit drie volumes, waardoor hij extra slank overkomt. Het hoogste volume manifesteert zich als een groot wit huis met zadeldak. Vanaf de derde verdieping heb je bovendien de fraaiste uitzichten over de stad, over de zee en over het wad.