Marktcentrum Harelbeke, België

68 woningen, commerciële ruimte, parkeergarage en aanleg Marktplein i.s.m. Architectenbureau Bart Dehaene, ECTV architecten, Sileghem & Partners en landschapsarchitect Dirk Vandekerkhove
2016-2021

Opdrachtgever: IMMOGRA St.-Denijs-Westrem i.o. Gemeente Harelbeke

Het plan betreft de realisatie van de herstructurering van het centrum van Harelbeke, binnen het beeldkwaliteitsplan van Palmbout. Het geheel werd ontworpen in samenwerking met Architectenbureau Bart Dehaene, ECTV architecten, landschapsarchitect Dirk Vandekerkhove en Sileghem & Partners. Het complex van gebouwen geeft vorm aan een nieuw stadsplein en vormt daarnaast een nieuw front langs de Leie. Tevens neemt het in een blokkenstructuur een tweetal bestaande appartementencomplexen in zich op waardoor er een samenhangende stedenbouwkundige opzet is ontstaan. De keuze voor verschillende architectonische handschriften binnen een zelfde typologie, kleuren- en materialenpalet biedt de subtiele variatie die nodig is in zo’n omvangrijk project. De doorgaande gevel op de begane grond bindt de bestaande en nieuwe gebouwen aan elkaar. Dit basement is rondom het gehele ensemble ontworpen en ook rondom het centrale hof doorgezet.
Het blok van Geurst & Schulze architecten bevindt zich op een zeer prominente plek in het plan, op de locatie van het voormalig Schepenhuis. Centraal in het perspectief van de weg vanuit Kortrijk was dit ooit de aankondiging van het centrum. De ambitie was om dit accent weer terug te brengen. Het blok heeft daarom aan deze zijde een markante kop gekregen met verticale penanten over de volle hoogte van het blok. Gelijkvloers is gekozen voor een terugliggende winkelplint. De penanten worden hier de kolommen van een colonnade.
Het bouwblok begrenst aan de ene zijde het marktplein en de Leiestraat en andere zijde een groene hof waar auto’s onder een met blauwe regen begroeide pergola hun plek kunnen vinden. Onder het hof en de gebouwen ligt een ondergrondse parking. De begane grond bestaat uit winkelruimten en de drie verdiepingen bestaan uit twee portieken met elk drie woningen, die alle tweezijdig zijn georiënteerd.
De bouwblokken worden gekenmerkt door een klassieke driedeling met plint, middendeel en bovenbouw. De plint bestaat uit grijs gesmoorde baksteen en de midden- en bovenbouw uit een spel van horizontale banden en verticale penanten van genuanceerde gele baksteen. De bronskleurige aluminium kozijnen zijn geprofileerd.