Houthaven Kopblok Amsterdam

45 woningen met 2-laagse parkeergarage
2014-2018

Opdrachtgever: Synchroon B.V. Zoetermeer

 

Op een plek waar in het verleden de vrachtschepen uit de hele wereld hun boomstammen losten, verrijst de nieuwe wijk Houthaven aan de noordwestelijke rand van de Amsterdamse binnenstad. Het Kopblok vormt de beëindiging van Blok 0, de eerste strook met woonbebouwing binnen het stedenbouwkundige plan voor Houthaven.

Kopblok fase1 bestaat uit een ensemble van twee 9-laagse bouwblokken: het Bruggebouw en het Pleingebouw, en een 4-laags bouwblok: de Kadewoningen. De drie bouwblokken zijn gesitueerd rondom een openbaar groen plein. Het project omvat verschillende woningtypen, zoals appartementen met 2 tot 6 kamers, maisonnettes, loftwoningen, penthouses en eengezinswoningen. De gebouwen sluiten architectonisch aan op het havengebied. Elk blok heeft een eigen identiteit, maar hoort tegelijkertijd bij het ensemble. De gevels kennen een helder raster met een sterke verticale geleding en zijn uitgevoerd in robuuste materialen. De half inpandige balkons en serres versterken de ritmiek en de samenhang van de gevelopbouw. Door de toepassing van grote ramen profiteren de woningen maximaal van het panorama op de haven en de stad. De gebouwen krijgen een groene uiterlijk door het toepassen van vaste plantenbakken op de balkons en op het dek niveau.

De expressieve uitstraling van het Bruggebouw markeert met een dubbelhoge poort de onderdoorgang, een belangrijke verbinding met de rest van het woongebied. Er is gekozen om de bovenste verdieping en dakrand terug te laten springen. Op deze wijze ontstaat een visueel hoogteverschil tussen de blokken. De gehele gevel is uitgevoerd met zes meter hoge kaders van gepolijst prefab beton. Doordat de balkons in vorm en materiaal gelijk zijn aan de betonnen kaders, maken deze nadrukkelijk onderdeel uit van de totale gevelplastiek. Brons geanodiseerde horizontale banden en kozijnen vervolmaken het beeld. Glazen bouwstenen in de balkonplaten zorgen voor extra daglicht voor de onderliggende woningen.

Het Pleingebouw en de Kadewoningen hebben een meer ingetogen karakter. Deze bouwblokken kennen een rijke gevelplastiek, opgebouwd uit horizontale gevelbanden in staand metselwerk en staande penanten in liggend metselwerk. De gebouwen zijn uitgevoerd in robuust metselwerk met aardse tinten. De onderkanten van de gemetselde balkons zijn bekleed met houten latten. De bouwblokken zijn met elkaar verbonden door een groen dek.