Het Slot van Terwijde Leidsche Rijn Utrecht

67 grondgebonden woningen, 74 appartementen en commerciële ruimte
2006-2011

Opdrachtgever: Proper-Stok Groep BV Rotterdam

Het Slot van Terwijde bestaat uit de ‘Hof’, ‘Hoflaan’ en ‘Hofboerderij’. Het zijn drie in schaal en opzet verschillende bouwdelen. Het materiaalgebruik, zoals de gele baksteen, rustieke strokleurige dakpannen, bronskleurig aluminium panelen, het toepassen van dakkapellen en de toegepaste detaillering maken het gehele project tot een eenheid.

De Hof is ontworpen als een Slot, omgeven door een slotgracht en bestaat uit een appartementengebouw (de toren) en eengezinswoningen (de hofwoningen), De Hof omsluit een groot gemeenschappelijk binnengebied. Een deel van dit binnengebied is gereserveerd voor parkeren, waarbij hagen en bomen voor een groen karakter zorgen. Aan de randen van het binnengebied wordt een breed voetpad aangelegd dat tevens een veilig speelgebied voor de kinderen is.

In de zuidoostelijke hoek van de Hof bevindt zich het 14 bouwlagen hoge appartementengebouw. Alle  appartementen hebben een buitenruimte in de vorm van een balkon, een terras aan het dek of een dakterras. Aan de buitenzijde maken de drie-laagse hofwoningen een statige indruk. De afzonderlijke woningen zijn duidelijk herkenbaar door de dubbele metselwerk penant tussen de woningen. Aan de binnenzijde hebben de woningen een geheel ander karakter. Hier ogen de woningen veel informeler door de pannendaken, de houten dakkapellen en de privétuinen, welke door gemetselde muurtjes van elkaar gescheiden worden. De hoofdentree tot de woning bevindt zich eveneens aan deze informele zijde.
Alle buitenruimtes zijn optimaal op de zon georiënteerd. De woningen aan de noord- en oostzijde beschikken over een tuin aan het binnengebied. De woningen aan de zuid- en westzijde zijn voorzien van een tuin aan het water.