Drakenburg Zuidwijk Rotterdam

75 appartementen, gemeenschappelijke ruimte en verdiept parkeren
2002-2006

Opdrachtgever: Estrade Projectontwikkeling, Rotterdam

Het gebouw Drakenburg ligt in Zuidwijk Rotterdam, een naoorlogse uitbreidingswijk volgens een stedenbouwkundig plan van Willem van Tijen. Claus en Kaan architecten hebben voor deze wijk een vernieuwingsplan gemaakt met betere woningen in een aantrekkelijke buurt. Hierbij blijven echter de karakteristieke kenmerken van deze tuinstad gehandhaafd zoals rust, ruimte en groen.
Het gebouw Drakenburg is gelegen aan de Slinge naast de Zuiderbegraafplaats en vormt een accent in het vernieuwingsplan.  Het fungeert als een entree van de nieuwe wijk. De vrijstaande toren van 15 bouwlagen met 80 seniorenwoningen is gelegen boven een half verdiepte parkeerterrein, zodat de auto´s niet te veel opvallen vanaf de straat.

De toren is zorgvuldig vormgegeven met genuanceerde zandkleurige baksteen gemetseld in dubbel-halfsteensverband en grote bronskleurige gevelkozijnen in diepe negges. De insnijding in de zuidgevel maakt het volume verticaler. De gevelkozijnen in de noordgevel zijn in het gevelvlak gedetailleerd en de extra hoge dakrand vormt een beëindiging van de toren.

Winnaar Bouwkwaliteitsprijs Rotterdam 2007