Leidsche Rijn Centrum

Stadscentrum met woningen, kantoren, commerciële ruimte, horeca en een 2-laagse parkeergarage
2008-2018

Opdrachtgever: ASR Vastgoedontwikkeling NV, Utrecht

Leidsche Rijn Centrum is een nieuw stadscentrum, het vormt de verbinding tussen de Vinex wijk Leidsche Rijn en de historische binnenstad van Utrecht. Het stedenbouwkundig ontwerp is van Jo Coenen, tevens verantwoordelijk voor de supervisie van het masterplan. Het nieuwe centrum heeft de allure en uitstraling van een middelgrote Europese stad met een uitgesproken stedelijk karakter. Een relatief hoge en dichte bebouwing, in contrast met de woonwijken eromheen. De verschillende sferen in de hoogwaardige publieke ruimten, die aansluiten op de bebouwing, worden bereikt door te spelen met schaal van de ruimtes. De strakke straten worden afgewisseld met pleinen met ieder z’n eigen karakter. Een netwerk van openbare stedelijke ruimtes, met afwisselende sferen en belevingen.

De Parijsboulevard onderscheidt zich met indrukwekkende colonnades, de entrees van de woongebouwen liggen op straatniveau. Op de winkelplint ligt in elk woonblok een gemeenschappelijke tuin als rustige zijde van de woningen. Onder het gehele gebied liggen zowel de expeditie van de winkels als parkeergarages ondergronds, zowel openbaar als privaat. Hierdoor kan het gehele stadscentrum autovrij zijn. De stedelijke bouwblokken zijn opgedeeld in meerdere bouwdelen ontworpen door verschillende architecten, om een gevarieerd beeld te bereiken.

Geurst & Schulze heeft in Leidsche Rijn Centrum vier woongebouwen en een kantoorgebouw ontworpen. Deze bouwdelen worden gekenmerkt door duurzaam vormgegeven gevels met een raster van kaders om de gevelopeningen. Deze kaders geven reliëf aan de gevels en zijn vormgegeven in metselwerk of in zandkleurig gestraald prefab beton. De banden en penanten tussen de kaders kunnen zijn vormgegeven in twee kleuren gevelmetselwerk of in zandkleurig gestraald prefab beton. Op deze manier zijn meerdere combinaties mogelijk om onze bouwdelen vorm te geven. De plinten zijn vormgegeven in zandkleurig gestraald prefab beton. De verschillende combinaties van het gevelraster met kaders en de gevelmaterialen bepalen de gevels van onze bouwdelen.

Het kantoorgebouw Uffizi heeft op de begane grond een dubbelhoge stedelijke winkelplint en daarboven drie lagen kantoren. De bovenste laag is voorzien van een pergola als een rondgaande beëindiging van het gebouw. De hoofdentrees van de kantoren en de winkels aan de Parijsboulevard hebben een indrukwekkende doorgaande colonnade. Het Uffizi wordt doorsneden door de Praagpromenade, een intieme winkelstraat die de verbinding vormt tussen de Parijsboulevard en het Brusselplein.

Het gevelmetselwerk is in twee kleuren uitgevoerd; genuanceerd rood-bruin en zand-crème kleurig, gecombineerd met zandkleurig gestraald prefab beton. De bronskleurige kozijnen en puien zijn voorzien van verfijnde profilering voor extra schaduwwerking in de kozijnprofielen. De bronskleurige hekwerken zijn sierlijk vormgegeven met getordeerde spijlen. De bestrating van de arcade aan de Europaboulevard en in de Praagpromenade is vormgegeven in een ruitvormig mozaïekpatroon van verschillende kleuren graniet passend in een granieten raster afgestemd met het gevelraster van het Uffizi.