Buitenom Den Haag

35 appartementen, 16 grondgebonden woningen en bedrijfsruimte
2003-2008

Opdrachtgever: Staedion Den Haag, Panagro Leidschendam

Het Buitenom en de Zoutkeetsingel maken deel uit van de Haagse grachtengordel. Tot het eind van de negentiende eeuw vormde de grachtengordel de grens van de stad. Kenmerkend aan de bebouwing van de grachtengordel is de diversiteit van monumentale en vooral statige panden die door de eeuwen heen ogenschijnlijk willekeurig naast elkaar zijn gebouwd. De gevelwand van het nieuwe Buitenom krijgt weer het aanzien van zo’n gracht.

Appartementengebouwen worden afgewisseld met blokken van herenhuizen en stadswoningen met verschillende hoogten en breedtes. De verschillende blokken onderscheiden zich door de indeling en de kleur van de gevels. Tegelijkertijd vormen de blokken een eenheid door de krachtige, ook voor grachtenbebouwing typerende verticale belijning en het in een strak ritme laten terugkomen van vaste elementen zoals de raam- en entreepartijen.

Aan weerzijden wordt het blok afgerond met een appartementengebouw met een monumentale uitstraling, die is afgestemd op de bebouwing om de hoek, respectievelijk de Prinsegracht en het ‘Lange’ Buitenom.