Andreas Ensemble Lelylaan Amsterdam

500 woningen, Fashionhotel, commerciële ruimte, kinderdagverblijf, drie parkeergarages en inrichting maaiveld
2004-2011

Opdrachtgever: Proper-Stok Groep BV Rotterdam, De Alliantie projectontwikkeling Huizen

De locatie van het voormalige Andreas Ziekenhuis ligt aan een groengebied ten zuiden van de stedelijke Lelylaan en ten oosten van de ringweg A10. Het vormt een schakel tussen de gesloten bouwblokken van de vooroorlogse stedelijke uitbreidingswijken van de hand van H.P. Berlage en de open verkavelingen van de naoorlogse Westelijke Tuinsteden ontworpen door C. van Eesteren.

Het plan beoogt deze twee kwaliteiten te verenigen door middel van een open superblok. Het superblok is uitgewerkt als een sterk samenhangend ensemble van gebouwen die in kleur en materiaal aan elkaar verwant zijn. Door de open opzet van het blok zijn groene collectieve hoven verbonden met het parkgebied aan de zuidzijde. De centrale ligging maakt het mogelijk om naast een grote hoeveelheid woningen verschillende functies in het gebied onder te brengen zoals een hotel, een kinderdagverblijf, een café en winkels.

De woongebouwen zijn ontworpen in samenwerking met de architect Tony Fretton en bestaan uit portieken met vier woningen per laag. De portieken zijn aan de noord- en westzijde tot een stedelijke wand geschakeld. Aan de andere zijden zijn ze als vrijstaande gebouwen herkenbaar.

Tussen de blokken is een reeks van verschillende gemeenschappelijke tuinen aangelegd op een ondergrondse parkeergarage. Door een bestaande hoogteverschil zijn de tuinen op twee niveaus aangelegd verbonden door trappen. De gevels bestaan uit een combinatie van zandgele baksteen en bronskleurige aluminium kozijnen. Per gevel is gevarieerd met de gevelmaterialen. De proporties van kozijnen, balustrades, borstweringen, muurvlakken en traptreden zijn ontworpen binnen een maatsysteem dat is afgeleid van de maat van een baksteen.