Stadsbouwgroep Overmaat Rotterdam

7 laanhuizen, 9 parkhuizen en 7 loftwoningen
2017-2020

Opdrachtgever: Coöperatieve Vereniging Overmaat

CPO project i.s.m. De Nijl Architecten en Architectenbureau Kühne & Co

Op een voormalig braakliggend terrein in Rotterdam Zuid bood zich de mogelijkheid om het project Overmaat te realiseren. Uitgangspunt was royaal wonen. Referentie waren de grote stadshuizen, die rond 1900 langs lanen en plantsoenen in Rotterdam zijn gebouwd. De huizen zijn 7,20 m breed en hebben veel indelingsmogelijkheden. Dat geldt ook voor de appartementen, die telkens een hele verdieping beslaan. Het project bestaat uit drie woningtypen, afgestemd op de specifieke kwaliteiten van de locatie:
De laanhuizen kijken uit over de Laan op Zuid. Begane grond en tuin zijn ca. 1 m hoger gelegd, zodat er ‘afstand’ naar de drukke stadsstraat ontstaat. Het laanhuis heeft een stoep met trapje en bordes. Dit element geeft tezamen met de dakkapel karakter aan het huis. Een klassiek stadshuis met 4 verdiepingen. Veel deelnemers hebben gekozen voor wonen over 2 lagen, vaak verbonden met een vide.

De parkhuizen grenzen direct aan een autovrij parkje. Een traditioneel huis met drie lagen. De zon aan de parkzijde kan optimaal worden benut, omdat de breedte van de woning een woonplek aan de voorgevel mogelijk maakt. Langs het park is een grote variatie in volume en gevels ontstaan, voortkomend uit de specifieke wensen van bewoners.

Op de hoek met de Dreverhavenstraat ligt een kleinschalig appartementengebouw van 7 lagen. Per verdieping één loft met een groot, beschut terras. Deze half inpandige ‘buitenkamer’ aan de achtergevel geeft, tezamen met de ontsluitingskern aan de voorgevel, structuur aan de loft-achtige ruimte. Alle appartementen hebben extra hoogte gekregen en elk appartement heeft een andere indeling.

Alle woningen komen uit op een groen binnenterrein met ruime tuinen en een parkeerplaats op eigen terrein. Het hoogteverschil tussen Hilledijk en Laan op Zuid wordt benut door de parkeerstraat verdiept aan te leggen. Vanuit de tuin staan de auto’s uit zicht. De verschillen in de plattegronden weerklinken in de gevels. Terugkerende elementen, eenduidig materiaalgebruik en eenvoudige, maar precieze detaillering zorgen desondanks voor grote eenheid. Primair springt de stedelijke uitstraling in het oog, terwijl bij tweede blik elke woning nèt even anders is.