Ossenissebuurt Pendrecht Rotterdam

286 grondgebonden woningen, uitgevoerd in 4 deelplannen
2008-2016

Opdrachtgever: Woonstad Rotterdam Vastgoedontwikkeling, Rotterdam

In Pendrecht is een zone aangewezen om de tuinstad Pendrecht te transformeren in een tuinstad-nieuwe-stijl. In samenwerking met Studio Diekema ontwierp De Nijl architecten voor deze zone het stedenbouwkundig plan. Ossenissebuurt Pendrecht is in vier deelplannen uitgevoerd: De Hagen 2010-2011, De Borders 2011-2013, De Perken 2014-2015 en De Oevers 2016.

Voor de verkaveling is een nieuwe stempel ontwikkeld, waarin telkens drie rijen eengezinswoningen worden samengevoegd rond een binnenterrein met privé-tuinen en met parkeren op eigen terrein. Hierbij verbindt een nieuwe route de woonhoven en woonpaden met elkaar. In het nieuwe verkavelingsplan staat samenhang en herkenbaarheid van elke buurt centraal.

De architectuur is geïnspireerd op de jaren ’50 architectuur waarbij een  combinatie van baksteen en beton is toegepast Door afwisseling in kleur- en materiaal gebruik en het spiegelen en repeteren van de verschillende woningtypes is elk hof uniek. Tevens is er veel aandacht besteed aan de detaillering. De woningentree is voorzien van een prefab betonnen kader met een ingelaten huisnummer en verlichting. Door het toepassen van een bijzondere betonlatei, een Frans balkon of een opliggend betonnen kader, verschillen de kozijnen in detaillering. De kozijnen van de badkamer en het toilet liggen achter het opengewerkte metselwerk. De doorstekende kopgevels zijn voorzien van verschillende metselwerkpatronen, zoals een visgraad motief.