Laan van NOI 123-127 Den Haag

Transformatie kantoorgebouw tot 200 woningen en commerciële ruimten
2018-

Opdrachtgever: Egeria Laan van NOI b.v.

Het plan betreft een herontwikkeling in het Bezuidenhout, van een exemplarisch jaren ‘70 kantoorpand van de hand van de architect Kraaijvanger. Het gebouw was onderdeel van de Wederopbouw na het bombardement op deze woonwijk gedurende de Tweede Wereldoorlog. Stedenbouwkundig is het een los object in de afwijkende bebouwingsstroom. Het stedenbouwkundige uitgangspunt is om er een gesloten bouwblok van te maken. De markante constructie van het bestaande gebouw wordt daarnaast zo veel mogelijk geïntegreerd in het nieuwe volume.

Het project bestaat uit een uitbreiding naar de zijde langs de Laan van Nieuw-Oost Indië met een aftrappend volume voorzien van ruime terrassen. Hierdoor blijft het straatprofiel in evenwicht. Aan deze zijde bevindt zich tevens een extra hoge plint met commerciële functies. Het hogere gebouwvolume, dat haaks op de Laan van NOI staat, is verhoogd door middel van een kroon met penthouses. Aan de erachter gelegen Carpentierstraat worden 3 laagse eengezinswoningen gerealiseerd bovenop de bestaande parkeergarage. Hierdoor wordt aangesloten op de bouwhoogte van de omliggende bebouwing en wordt het parkeerveld afgeschermd richting straatzijde.

Groenvoorzieningen spelen een belangrijke rol binnen het project. Zowel op de balkons als op de terrassen worden plantenbakken toegepast. Een begroeide pergola boven de ingang van de parkeergarage en over het parkeerveld zorgen eveneens voor de groene accenten.