Kanonnenplein Den Helder

17 appartementen en commerciële ruimte
2014-2020

Opdrachtgever: Woningstichting Den Helder

Het wooncomplex, dat de naam Kamerheer heeft gekregen, maakt onderdeel uit van een grootschalige herstructurering van het centrum van Den Helder. De Beatrixstraat is een stadsdoorbraak die mogelijk is geworden na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Deze straat verbindt het station met de scheepsreparatiewerf Willemsoord. De straat had oorspronkelijk typische kenmerken van de moderne wederopbouwperiode. Door het stedenbouwkundig plan van West 8 is de schaal van de voetganger weer voelbaar en het verblijfsklimaat verbeterd door een straatprofiel met een brede middenzone met bomen en terrassen. De straatwanden zijn getransformeerd met gebouwen die een ambachtelijke detaillering kennen en pandsgewijs van opzet zijn. Het wooncomplex is op de plaats gekomen van een plein aan de toegang van de Beatrixstraat en ligt prominent in de bocht van de Keizersgracht.

Het gebouw bestaat op de verdiepingen uit woningen gegroepeerd rond een centraal trappenhuis met lift. Op de begane grond is een Grand Café gevestigd. Het gebouw is vanwege haar  centrale situering alzijdig ontworpen. Vanwege de rijke historie van Den Helder is de architectuur geïnspireerd op het Scheepvaarthuis in Amsterdam, dat het begin inluidde van de Amsterdamse School. Dat betekent een mooi materiaalgebruik met hardsteen in de plint, kenmerkende voordeuren geflankeerd door speciaal ontworpen lampen en metselwerk in verschillende verbanden en patronen. De hekwerken hebben golvende patronen verwijzend naar het water.

Blikvanger is een achthoekig torentje bedekt met losanges. De afgeschuinde hoeken keren terug in het interieur van de woningen, de centrale hal en de buitenruimtes, die overhoeks een prachtig uitzicht bieden op de werf en de Beatrixstraat.