98 appartementen, 38 sociale huurwoningen en 27 eengezinswoningen 2017-2023 Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed B.V. Rotterdam
Het Energiekwartier ondergaat een transformatie tot aantrekkelijk woon- en werkgebied. Deze transformatie maakt onderdeel uit van het herstructureringsplan van het Gemeentelijk Industrieterrein (GIT) Den Haag, waar de wegtrekkende industrie plaats gaat maken voor een aangenaam stedelijk leefmilieu met een mix van functies. ‘Regentesse Zuid’ is een verfijning van dat plan, opgesteld door de Gemeente Den Haag, woningcorporatie Staedion, Maxwan architects + urbanists en het Ingenieursbureau Den Haag.
Het Energiekwartier grenst aan het Regentessekwartier, een woonwijk die zich kenmerkt door Haagse architectuur uit het vierde kwart van de 19e eeuw. De wijk kenmerkt zich door herenhuizen met rode baksteen en met een bijzondere detaillering in overwegend neorenaissance architectuur. Geurst & Schulze architecten heeft zijn inspiratie voor het nieuwe ensemble in het Energiekwartier aan deze architectuur ontleend.
De ambitie van Geurst en Schulze was om woonkwaliteit aan de leefomgeving toe te voegen. Het ensemble bestaat uit in totaal vier bouwblokken waarvan het laatste bouwblok, op de plaats van de huidige uitvaartonderneming, in een later stadium zal worden uitgewerkt. De bouwblokken liggen aan autoluwe buurtstraten, waarbij het parkeren wordt opgelost binnen de bouwblokken gelegen parkeergarages.
Door het samenstel van straten was er in de wijk geen fijne verblijfsplek in de openbare ruimte om elkaar te ontmoeten. Nu ligt In het midden tussen de bouwblokken een ruitvormig binnenplein met herenhuizen, voorzien van begroeide witte pergola’s en balkons. Dit binnenplein is een gemeenschappelijke ruimte geworden die als domein van de bewoners de sociale cohesie bevordert. Je kunt er elkaar ontmoeten of een buurtfeest geven. Zo is een buurtje gecreëerd binnen het grotere geheel van de wijk.
Aan de Noordwest Buitensingel zijn 4-laagse herenhuizen gerealiseerd. Voor de gelaagdheid in het profiel zijn die nu en dan voorzien zijn van een erker. In de tussenstraatjes zijn 3-laagse woningen gerealiseerd die nu en dan zijn voorzien van een optionele dakopbouw. De gevels zijn uitgevoerd in rood en geel metselwerk, waarbij in bijzondere patronen de nestkasten voor vogels en vleermuizen zijn opgenomen, ter ondersteuning van de biodiversiteit. Voor het groene karakter is de buitenruimte voorzien van plantvakken.
Op de hoek nabij de brug is de 15 laagse woontoren De Regent gesitueerd, die in hoogte aftrapt naar de 4-laagse herenhuizen, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat. De markante woontoren, een baken voor de nieuwe buurt, is uitgevoerd in dezelfde rode en gele baksteen als de herenhuizen.
Het ensemble is ontworpen in opdracht van Heijmans Vastgoed en wordt gerealiseerd door Heijmans Bouw. De appartementen in de woontoren worden afgenomen door verhuurder en belegger Vesteda en de sociale huurwoningen worden afgenomen door wooncorporatie Staedion.