Basisschool De Kriek Schaarbeek

Nederlandstalige basis- en kleuterschool, conciërgewoning, sporthal en gymzaal i.s.m. JAVA architecten
2017-2022

Opdrachtgever: Gemeente Schaarbeek, Brussel

De nieuwbouw met een Nederlandse basis- en kleuterschool met conciërgewoning zijn onderdeel van de multifunctionele accommodatie Grande rue au Bois te Schaarbeek. Het ensemble, dat op een voormalig binnenstedelijk industrieterrein is gesitueerd, omvat tevens een nieuwbouw met sporthal en gymzaal en de renovatie van Le Chenil (eetzaal met keuken en ruimte psychomotorische activiteiten) en Franstalige basisschool La Vallee.

Functies zijn gesta­peld en de buitenruimten zijn deels op het dak gesitueerd om ruimte te besparen en zoveel mogelijk bomen te sparen. In aansluiting op de bestaande stedelijke ruimte is een groen voorgebied gemaakt dat als entreegebied voor de verschil­lende functies dient. Grote raamopeningen maken activiteiten binnen van buiten af herkenbaar. Vanaf de publieke ruimte is er op drie plaatsen een doorzicht naar het groene binnengebied waardoor de relatie met de publieke ruimte is versterkt. Bekijk voor een ontwerptoelichting onderstaande video van het team van Brussels Architecture Prize