NL EN


ZoWe Verpleegkunde Brugge, België

Hogere beroepsopleiding voor verpleegkunde met 28 lokalen, praktijklab en open leercentrum


Het ZoWe Verpleegkunde Campus Brugge biedt ruimte aan een opleiding voor verplegend personeel. Het aanpalend MFA is ontworpen door architectenbureau Dertien12.

 

Het gebouw herbergt een veelheid van functies: een ontvangstruimte, een refter, diverse soorten lesruimten, een open leercentrum en ondersteunende kantoorfuncties.

 

Eén van de belangrijkste wensen van de school was om een centraal gelegen open leercentrum te ontwerpen, dat in directe verbinding staat met de andere onderwijsruimten.

 

In het concept is dit vertaald door het open leercentrum centraal in het gebouw te plaatsen met de onderwijsruimten daar omheen. Het open leercentrum strekt zich uit over twee bouwlagen. Door middel van op het noorden georiënteerde sheddaken valt het daglicht deze centrale ruimte binnen, die het vanzelfsprekende hart van het gebouw vormt.

 

De architectuur zoekt enerzijds aansluiting bij de omgeving door het grotere onderwijsgebouw terugliggend op het terrein te plaatsen en het kleinere MFA meer op de voorgrond te positioneren. Het gebouw is anderzijds een uitdrukking van het programma dat het huisvest. De gevel wordt uitgevoerd in metselwerk en is ontworpen op een neutraal raster, dat toekomstige aanpassingen in het interieur mogelijk maakt. Kenmerkend zijn het overstek en de grote daglichtopeningen die daglicht tot diep in het gebouw laten vallen.

 

Het gebouw staat vrij in haar omgeving. De landschappelijke kenmerken van de locatie worden zoveel mogelijk behouden in de vorm van een geïntegreerd landschapsplan met een slotenpatroon, geflankeerd door bomenrijen van knotwilgen.

Het grote overstek van het gebouw nodigt bezoekers uit om het gebouw te betreden en biedt tevens beschutting tegen de regen en de zon. De baksteen gevels sluiten aan bij de gevels van het naastgelegen instituut.

 

ontwerp: 2013-2014

uitvoering: 2015-2016

opdrachtgever: AG Real Estate Brussel