NL EN


Wijnhavenkwartier Den Haag

transformatie ministeriegebouwen tot woningen, commerciële ruimten, Faculteit Campus Den Haag (Universiteit Leiden)


Het project betreft een herontwikkeling in de Haagse binnenstad van de voormalige ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken. Het is de grootste kantorentransformatie van Nederland. Alleen al in de eerste bouwfase gaat het om bijna 50.000 m2 kantoorruimte die een nieuwe bestemming krijgt.

 

De eerste stap is om het bestaande complex op te delen in twee bouwblokken om de historische verbinding tussen de Nieuwe Haven en de Wijnhaven te herstellen en de fasering  van de transformatie beter te definiëren.

 

In de gebouwen aan de Turfmarkt en Schedeldoekshaven komen een vestiging van de Faculteit Campus Den Haag (Universiteit Leiden), woningen en commerciële ruimten. Het gaat in deze eerste fase om de ontwikkeling van collegezalen en studieruimten voor de Universiteit Leiden , realisering van 170 appartementen, 1000m2 commerciële ruimte voor horeca en detailhandel en 224 parkeerplaatsen.

 

Er wordt een gemengd woningprogramma in de vrije huursector ontwikkeld, dat zowel ruimte biedt aan jonge studerende en werkende starters als aan één, -twee en meer persoonshuishoudens en ouderen. De woningen die hoger dan vijftig meter liggen, krijgen een prachtig uitzicht over de stad, het achterland en de kust.

 

Verder worden de gevels en de plinten van het huidige complex ingrijpend aangepast zodat de hoge gebouwdelen van de bouwblokken een verrijking vormen voor de skyline van Den Haag en de plinten het geheel een uitnodigende uitstraling geven op het straatniveau.

 

ontwerp: 2012-2013

uitvoering: 2014-2016

opdrachtgever: Heijmans Vastgoed B.V./ Proper Stok Ontwikkelaars Rotterdam

interieur Faculteit Campus Den Haag:

Studio Leon Thier architecten i.s.m. StudioLEFT