NL EN


Wandeloordgebied Nieuw Crooswijk Rotterdam

9 herenhuizen, 45 appartementen en commerciële ruimte


Binnen het Wandeloordgebied in Nieuw Crooswijk zijn voor verschillende locaties ontwerpen gemaakt.
Deze ontwerpen, geïnspireerd door de statige panden langs de avenues in Brussel en Antwerpen, omvatten in totaal 73 appartementen verdeeld over 3 afzonderlijke gebouwen en 19 herenhuizen.
 
De architectuur van de gebouwen wordt gedomineerd door hoogwaardig metselwerk. Doordat de gevels afwisselend worden opgebouwd uit zowel de gestructureerde als de gladde zichtzijde van de warm oranje gekleurde baksteen ontstaat een subtiel nuance verschil. Daarnaast wordt op diverse plaatsen in de gevel “architectonisch beton” als accent in gezet.
De authentieke Crooswijkse gevelornamentiek komt in het ontwerp terug in de metselwerk motieven die op diverse plaatsen in de gevel zijn opgenomen.
 
In de plint, de dakrand en de raamomlijsting wordt het zogenaamde ”architectonisch” beton toegepast. Dit beton heeft een zandgele kleur en heeft een behandeling ondergaan waardoor het een fijne structuur heeft gekregen.
 
Geen van de ontworpen panden zijn identiek. De gelijkvormige gevelopeningen zijn zowel liggend als staand toegepast en is er een grote diversiteit in de breedte van de panden.
 
Zowel de herenhuizen als de appartementengebouwen worden beëindigd door een kapconstructie. Speciale aandacht is er voor de beëindiging van de appartementengebouwen. Door het toepassen van verschillende gevelsprongen ontstaan hier dakterrassen die een aantrekkelijk daklandschap creëren. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht in de richting van de Kralingse Plas.

 

ontwerp: 2007-2008
uitvoering: 2009-2013
opdrachtgever: Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk