NL EN


VBS De Vlinder Baarle-Hertog, België

Vrije Basisschool met 7 kleuterklassen, 12 klassen lagere school, turnzaal


Op de grens tussen Nederland en België is de basisschool ‘De Vlinder’ gesitueerd tussen het Cultureel Centrum en het stadhuis van Baarle Hertog. Het nieuwe schoolgebouw omvat klas- en vaklokalen, een refter, burelen en een turnzaal.


De turnzaal is opgetild om het schoolgebouw een meer open karakter op de begane grond te geven. Het massieve opgetilde volume van de turnzaal markeert de hoofdentree voor de bezoekers en schoolgaande jeugd, die het gebouw vanaf het parkeerterrein bij het cultureel centrum benaderen. De gevels van de nieuwbouw zijn opgetrokken in een rood genuanceerde metselwerk.

 

De clusters met klaslokalen zijn gesitueerd aan weerszijden van de centrale middengang. Deze brede gangzone kan tevens voor leerdoeleinden gebruikt worden. De begane grond van het schoolgebouw is extra hoog uitgevoerd, zodat er mezzanines in de klaslokalen kunnen worden geplaatst. Op deze plekken kunnen de kinderen zich terugtrekken met een leerboekje of om te spelen.

 

De gangen zijn extra breed uitgevoerd. Op de begane grond ontstaat extra speelruimte voor de kleinste kinderen. Op de verdieping zijn vaste werkplekken ingericht waar de wat grotere kinderen kunnen werken. De gangen staan door grote vides met elkaar in verbinding. Daklichten zorgen dat daglicht tot op de begane grond in het gebouw valt.

 

Het interieur heeft een kindvriendelijk karakter door warme kleuren op de vloeren en wanden toe te passen, praktische houten lambriseringen aan te brengen en kozijnen op de schaal van zowel het kind als volwassenen af te stemmen. Het interieur is in de basis rustig en licht. De lichte wanden en plafonds, grote ramen ten behoeve van daglicht toetreding en zowel direct als indirect kunstlicht dragen hieraan bij.

 

De toegepaste extra gevelisolatie met 3-voudige beglazing en een zeer energiezuinige luchtgroep dragen bij aan een hoge energieprestatiescore en zorgen in combinatie met de regenwaterputten op het terrein voor een zeer duurzaam schoolgebouw.

 

ontwerp: 2012-2014

uitvoering: 2015-2016

opdrachtgever: AG Real Estate Brussel