NL EN


Schenkweg Den Haag

62 studenteneenheden


Het gebouw ligt in het deel van de Haagse wijk Bezuidenhout dat in de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd. De 19de eeuwse bouwblokken zijn in de jaren 80 van de vorige eeuw vervangen door een meanderende verkaveling met portiekwoningen. Kenmerkend zijn de diagonale straten met als gevolg dat bouwblokken over een hoek van 45 graden knikken.

 

Het nieuwe gebouw vormt de kop van een nieuw te ontwikkelen gesloten bouwblok. Doordat de hoeken zijn afgeschuind sluit het aan bij de karakteristieken van zowel het 19de eeuwse bouwblok als de zogenaamde bloemkoolverkaveling uit de jaren 80.

 

Het blok bevat vijf bouwlagen waarvan de bovenste iets is teruggelegd om meer licht te geven aan de woningen aan de overzijde en om het gebouw visueel te beëindigen. Elk laag heeft een binnengang met aan beide einden een raam voor het daglicht. Ter weerszijden van de gang liggen eenkamerappartementen. De gang is per laag voorzien van complementaire kleuren voor vloer en lambrisering. Het kleurenpalet verwijst naar het werk van de schilder Van Gogh die enige jaren op deze plek heeft gewoond.

Aan de achterzijde is een uitbouw voorzien voor het stallen van fietsen met daarop een gemeenschappelijk dakterras.

 

De gevels zijn uitgevoerd in een oranjerode wasserstrichsteen met lichte voegen. Elk appartement heeft twee Franse balkons. Op de bovenste verdieping hebben de woningen dakterrassen.

 

ontwerp: 2010-2011

uitvoering: 2012-2013

opdrachtgever: Ceres Projecten Den Haag