NL EN


Schakelschool Kuringen, België

11 klassige basisschool


De nieuwbouw van de Schakelschool Kuringen is op een groot perceel met diverse bestaande schoolgebouwen gerealiseerd. Op het perceel staan twee bestaande schoolgebouwen waar een open speelplaats tussen ligt.

 

De nieuwbouw voor de Schakelschool Kuringen is tegenover één van de twee bestaande schoolgebouwen gesitueerd. Tussen de nieuwbouw en de bestaande bouw liggen de overdekte en open speelplaats. De overdekte speelplaats dient tevens als droogloop tussen de nieuwbouw en het bestaande gebouw. Rond twee gevels van het gebouw loopt een hellingbaan die de overdekte speelplaats met de eerste verdieping verbindt.

 

De nieuwbouw wordt gekenmerkt door een compacte hoofdvorm en heldere opzet: onder een hellend groen dak grenzen op twee verdiepingen zes lokalen en nevenfuncties aan een grote, bijna dubbelhoge polyvalente zaal. De verscheidene ruimten zijn voldoende ruim van opzet om plaats te bieden aan verschillend gebruik – nu en in de toekomst. De verblijfsruimten hebben grote gevelopeningen die zorgen dat daglicht rijkelijk naar binnen kan vloeien.

 

De klaslokalen liggen langs de polyvalente zaal, maar maken er bewust geen deel van uit. Ten eerste leent het type leerlingen zich niet voor veel afleiding vanuit de zaal naar de lokalen. Ten tweede moet het mogelijk zijn om in de klaslokalen een andere sfeer te scheppen terwijl in de polyvalente zaal een activiteit wordt ondernomen. De polyvalente zaal is ook te gebruiken door derden buiten schooltijd.

 

De gevels van de Schakelschool zijn uitgevoerd in een kwalitatief hoogstaande, harde baksteen in een beige-grijze kleur om aansluiting te zoeken bij de uitstraling van de bestaande gebouwen. In de gevel zijn accenten zoals lateien, raamdorpels en dakranden uitgevoerd in beton. De kozijnen zijn in aluminium uitgevoerd.

 

De school is een warm, huiselijk gebouw geworden dat de leerlingen rust en overzicht biedt. Er is gestreefd naar een niet-tijdgebonden architectuur, die in gevelritme, maat en schaal aansluit bij de bestaande gebouwen.

 

ontwerp: 2011-2012
uitvoering: 2013-2015
opdrachtgever: AG Real Estate Brussel