NL EN


Richterslaan Nieuwegein

51 seniorenwoningen met gemeenschappelijke ruimte en 24 zorgwoningen


Op de plek van het voormalige zorg- en buurtcentrum ‘Ons Thuis’ aan de Richterlaan is een nieuw woon-zorggebouw van vier en drie bouwlagen gerealiseerd, waarin senioren- en zorgwoningen zijn opgenomen. Het vierlaagse hoofdvolume ligt aan de Richterslaan. Twee kortere gebouwen van drie bouwlagen zijn haaks op het hoofdvolume geplaatst. Op het binnenterrein is een parkeerterrein opgenomen, dat deels is omzoomd met groen.

 

Op de begane grond bevinden zich de zorgwoningen en de centraal gelegen hoofdentree voor de seniorenwoningen op de verdiepingen. Op de eerste verdieping boven de hoofdentree is een gemeenschappelijke ruimte voor de senioren opgenomen.

 

De 24 zorgwoningen zijn ondergebracht aan weerszijden van de hoofdentree met zes zorgwoningen per vleugel. De entrees van de zorgwoningen zijn gesitueerd in de beide binnenhoeken van het gebouw, gelegen aan het binnenterrein. Deze entrees leiden tevens naar de woonkamers op de buitenhoeken van het gebouw aan de Richterslaan.

 

Om het hoofdvolume aan de Richterslaan te geleden, zijn de bronskleurig gemetselde gevels inspringend uitgevoerd. Gemetselde balkons met een glazen hekwerk steken weer uit deze inspringende geveldelen. De raamkaders zijn uitgevoerd in rood metselwerk. De gevel wordt verder verlevendigd door het toepassen van zandkleurig betonnen gevelbanden.

 

Het gebouw wordt omringd door een tuin met beplanting in verschillende hoogten. De toegepaste beplanting is uitgekozen op geur en kleur om de bewoners van de zorgwoningen een prettige leef- en woonomgeving te bieden. Deze tuin wordt begrensd door hagen.

 

ontwerp: 2009-2010

uitvoering: 2011-2014

opdrachtgever: Mitros Projectontwikkeling BV, Utrecht