NL EN


OCC Spuikwartier Den Haag

Onderwijs- en cultuurcomplex met woningen en commerciële ruimten


Het ontwerp is samen met West 8 tot stand gekomen in opdracht van Heijmans in het kader van een aanbesteding van de gemeente Den Haag. De inzending is als tweede geëindigd.

 

Het betreft een gebiedsontwikkeling met het OCC als belangrijkste onderdeel. Het OCC is een gebouw voor cultuur en onderwijs met een concertzaal, een theaterzaal en een conservatorium. Het huisvest het Residentieorkest met een repetitiezaal en het Nederlands Danstheater met dansstudio’s. Het conservatorium bestaat uit diverse muziek- en dansstudio’s en een school voor jong talent.

 

Stedenbouwkundig is het complex zorgvuldig ingepast in de binnenstad van Den Haag. Het weefsel van de stad is doorgezet op de locatie door de toevoeging van twee straten. De belangrijkste route van het Centraal Station naar de binnenstad, Turfmarkt is verbreed om het zicht op de historische Nieuwe Kerk te openen.

De bouwhoogte van het OCC is zoveel mogelijk beperkt om aan te sluiten bij de binnenstad. De bovenste verdiepingen zijn daarom teruggelegd ten opzichte van de rooilijn. Aan het Spuiplein is een grote portico ontworpen met de hoofdingang en verschillende terrassen. De portico sluit aan op de schaal van de Nieuwe Kerk en is de aanduiding van het openbare karakter van het gebouw. De gevel is gedacht in baksteen en natuursteen. De gevelopeningen verlopen in grootte van beneden naar boven. De penanten zijn 45 graden gedraaid waardoor een karakteristiek open

gevelbeeld ontstaat.

 

De hoofdentree loopt door in een grote multifunctionele stadshal die weer in verbinding staat met de foyers van de zalen, Een ronde vide met roltrappen leidt naar de entrée van het conservatorium met een stadskantine en stadsbalkon.

De overige volumes zijn aan de zuid- en oostzijde van het OCC geplaatst in de vorm van torens met woningen en een hotel. De zuidzijde aan de Schedeldoekshaven kent een lagere bebouwingswand die aansluit bij de Rivierenbuurt met daarop twee woontorens.

 

ontwerp: 2015

opdrachtgever: Heijmans Vastgoed B.V.