NL EN


Kindercluster De Oase Utrecht

25 klassige basisschool, buitenschoolse opvang, peutercentrum en gymzaal


Kindercluster De Oase is gelegen op een geplande woningbouwlocatie in Leidsche Rijn te Utrecht. Het totale programma omvat een basisschool van 26 lokalen, 2 speellokalen, een BSO, VVE en een gymzaal (NOC-NSF). De tweelaagse school is onderverdeeld in drie deelscholen, met ieder een eigen entree, zodat het grote volume tot een voor de kinderen herkenbare maat wordt gereduceerd.

 

De architectuur van de school refereert in zijn geleding en materialisatie aan de architectuur van Dudok. De langgerekte noordgevel heeft een horizontale geleding met doorlopende betonnen waterslagen en wordt door plastische accenten in vier gelijke delen opgeknipt. Deze vierdeling correspondeert met de programmatische opdeling in deelscholen.

 

De gymzaal vormt een vijfde unit die op de noordoost hoek zijn entree deelt met de BSO. Dit is het formele adres van de school alsmede de avondentree. De plastische geleding van de massa en de entreeluifel maken dit punt ook architectonisch tot het meest markante aandachtspunt van het gebouw.

 

Het gebouw wordt uitgevoerd in een geel- oranje baksteen in Dudok formaat, met accenten in zandkleurig architectonisch gezuurd beton. Een karakteristiek detail wordt gevormd door de licht taps toelopende penanten. De verspringende vertanding in het metselwerk op de hoeken van de penanten dat hierdoor ontstaat, is een herkenbaar thema dat zich rondom het gebouw herhaalt.

 

ontwerp: 2013

uitvoering: 2013-2014

opdrachtgever: Stichting Protestants Christelijk Onderwijs, Utrecht