NL EN


Cruquius Amsterdam

116 woningen, bedrijfsruimte en parkeergarage


Langs de kade van de Entrepothaven zijn twee woongebouwen boven een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. De gebouwen zijn zo gesitueerd dat de woningen optimaal profiteren van het uitzicht op het water. De L-vormige blokken omsluiten een intiem binnenhof met privé terrassen en een collectief gebied. Doordat de bovenste twee lagen terugspringen, krijgen het hof en de zijstraatjes voldoende zon en licht. Op deze wijze wordt ook visueel de hoogte van de blokken beperkt en ontstaan rondom ruime dakterrassen over de volle breedte van de woning.

 

In de plint bevinden zich bedrijfsruimten en woningen. Alle woningen op de begane grond hebben hun voordeur direct aan de straat. De plint is uitgevoerd in een lichtgekleurde natuursteen, de bovenliggende verdiepingen in een wit genuanceerde baksteen.


De gevel kent een plastische geleding van verticale penanten en horizontale banden. Doordat de penanten steeds over twee verdiepingen doorlopen krijgt de gehele gevel een zeer herkenbare maatverhouding van een plint, een midden deel en een dakopbouw. De gemetselde balkons hebben dezelfde maat als de horizontale gevelbanden en worden nadrukkelijk onderdeel van de totale gevelplastiek.


Het gebouw krijgt een groen uiterlijk door het toepassen van vaste plantenbakken op de balkons en boombakken op de terugspringende dak verdiepingen.

 

ontwerp: 2014-2015

uitvoering: 2016-2018

opdrachtgever: Amvest Amsterdam