NL EN


Brede school De Globetrotter Rotterdam

Basischool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, naschoolse opvang en sporthal


Eervolle vermelding Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs 2008

 

Het plan Parkkwartier bestaat uit drie stadsblokken die zich in het weefsel van het 19e eeuwse woongebied voegen en die deel uit maken van  een volledig nieuw ontwikkeld Katendrecht.
De Globetrotter is als één pand binnen deze bouwblokken vormgegeven. De kopgevels sluiten in maat en raamverdeling aan bij de woningen terwijl de voorgevel aan het schoolplein met zin grotere schaal en grote raampartijen meer aansluit bij het havenkarakter van Katendrecht.

 

Het interieur heeft een kindervriendelijk karakter door warme kleuren op de vloeren en wanden toe te passen, praktische houten- en tegellambriseringen aan te brengen en kozijnen op de schaal van zowel het kind als volwassenen af te stemmen. Het interieur is in de basis rustig en licht. De lichte wanden en plafonds, grote ramen ten behoeve van daglicht toetreding en zowel direct als indirect kunstlicht dragen hieraan bij.

De Globetrotter is een brede school: een plek waar school en voor- en naschoolse opvang naadloos in elkaar overvloeien. In samenwerking met verschillende instanties binnen de wijk worden activiteiten georganiseerd, zowel binnen als buiten de school.
Het ontwerp is zodanig opgezet dat de onderwijskundige uitgangspunten optimaal verwezenlijkt kunnen worden. Binnen het gebouw worden diverse ruimten door meerdere partijen gebruikt. De sporthal wordt bijvoorbeeld overdag als gymzaal voor de basisschool en ’s avonds als wijkfunctie gebruikt. De peuterspeelzaal, naschoolse opvang en kinderdagverblijf delen diverse ruimten als vergaderzaal, toiletruimten, keuken en personeelsruimten. De groepsruimte van de naschoolse opvang en de tweede peuterspeelzaal wordt slechts gescheiden door een vouwwand en zal in de praktijk overdag geheel als grote peuterspeelzaal dienst doen en na schooltijd als naschoolse opvang.
Logistiek gezien staan alle functies met elkaar in verbinding, maar zijn zij door een strategische ligging van de trappenhuizen ook allen afzonderlijk te gebruiken en af te sluiten. Door de sporthal op de 2e verdieping te plaatsen kunnen de meer open en representatieve ruimten op de begane grond gesitueerd worden. Het gebouw heeft hierdoor het gewenste open karakter gekregen en hoge toegankelijkheid, waarbij de ruimten voor de kleinste kinderen zich allen op de begane grond bevinden.

 

ontwerp: 2005-2006

uitvoering: 2006-2007

opdrachtgever: Proper-Stok Groep BV, Rotterdam