NL EN


Bos en Lommerweg Amsterdam

199 woningen, studio's, bedrijfsruimte en parkeergarage


Winnaar Zuiderkerkprijs 2009

 

Het project Bos en Lommer maakt deel uit van een stedenbouwkundig plan waarbij de inzet was om de wijk te voorzien van een nieuw centrum.
Het bouw blok, op de hoek van de Hoofdweg en de Bos en Lommerweg, maakt de aansluiting van de Amsterdamse school architectuur aan de Hoofdweg (met o.a. de blokken van Hendrik Wijdeveld) en de moderne strokenbouw aan de Bos en Lommerweg van het Uitbreidingsplan Bos en Lommer uit 1935 van Cornelis van Eesteren.
Door de sfeer van de Amsterdamse school van het Mercatorplein en de Hoofdweg door te trekken tot aan het nieuwe centrum van Bos en Lommer, wordt dit centrum door middel van  het bouwblok sterker verankerd met de stad.
Het gebouw wordt gekenmerkt door een duidelijk verschil tussen de binnen en de buiten gevel. De buitengevel is stedelijk van karakter en verwijst in zijn architectuur naar de Amsterdamse school. Verschillende stijlkenmerken als de versprongen kozijnen (een opliggend bovendeel en een verdiept onderdeel), de metselwerkplastiek en de monumentale hoek zijn hierop geïnspireerd. Toonaangevende materialen zijn de genuanceerd geeloranje baksteen, wit gelakte houten kozijnen en de zandkleurige plint in architectonisch beton.
De binnengevel richt zich op het groen van het Bos en Lommerplantsoen. Hier bepalen de buitenruimtes het karakter van de gevel. Terrassen, balkons en loggia’s, geordend in een systeem van horizontale banden van architectonisch beton en metselwerk penanten.
Een monumentale poort met twee rijen taps toelopende kolommen verbindt het plantsoen met de Bos en Lommerweg en het nieuwe marktplein ertegenover.
Typologisch is het gebouw onderverdeeld in drie blokken. Het blok langs de Hoofdweg bevat appartementen met een portiekontsluiting op een diepe plint met bedrijfsruimten. Het blok aan de Bos en Lommerweg bevat tweelaagse appartementen met een corridorontsluiting boven de poort naar het plantsoen. Het blok tussen het bruggebouw over de A10 en het plantsoen bevat eenzijdig georiënteerde studio’s met een galerijontsluiting boven een plint met bedrijfsruimten. 
Onder het gebouw bevindt zich een deels tweelaagse parkeergarage.

 

ontwerp: 2005-2006
uitvoering: 2006-2008
opdrachtgever: Hillen en Roosen Projectontwikkeling bv, Amstelveen