NL EN


Aanmeldcentrum Ter Apel

Aanmeldcentrum voor asielzoekers


In dit gebouw vinden de eerste gesprekken plaats met asielzoekers die een verblijfsvergunning in Nederland willen aanvragen. Het gebouw bestaat uit twee delen. Een bestaand gebouw waar het management is ondergebracht en een nieuw gebouw  waar de asielzoekers enkele dagen verblijven. Gedurende deze periode hebben ze een aantal  interviews met de medewerkers van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND).Het gebouw bestaat uit wacht- en slaapruimten voor de asielzoekers, verhoorkamers voor de interviews en kantoren voor afgevaardigden van de Vreemdelingendienst, Koninklijke Marechaussee, Vluchtelingenwerk en IND. De locatie ligt net buiten Ter Apel op een oud NAVO-opslagterrein. Het nieuwe gebouw is geïnspireerd op een kloostertype en heeft een vierkante plattegrond met vier patio’s en bestaat uit twee bouwlagen. Het introverte karakter aan de buitenzijde voldoet aan de wens om niet een te uitnodigend gebouw te maken. Het interieur is daarmee in contrast open en licht om het verblijf van de asielzoekers zo aangenaam mogelijk te maken. Vanwege de korte ontwerptijd van 2 maanden en de snelle bouwtijd van 11 maanden is gekozen voor een geprefabriceerd demontabel bouwsysteem bestaande uit een staalskelet, betonnen kanaalplaatvloeren en prefab houten binnenspouwbladen. De gevel bestaat uit keramische gevelelementen en aluminium kozijnen.

 

ontwerp: 1999-2000

uitvoering: 2000-2001

opdrachtgever: Rijksgebouwendienst Directie Oost Arnhem