Escamp Carré, Escamplaan Den Haag

2 basisscholen, bso, kinderdagcentrum, wijkcentrum, Clubgebouw en 50 appartementen met parkeergarage
2006-2011

Opdrachtgever: Openbaar Onderwijs Den Haag, Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, Vestia en Dienst OCW gemeente Den Haag

Het gehele plan betreft een herontwikkeling van een bestaand scholencluster in carrévorm rondom een sportterrein uit de jaren 30. Op de symmetrieas tussen de twee appartementenblokken is een doorgang naar het binnenterrein gesitueerd. Het clubgebouw Ready is centraal op het binnenterrein geplaatst.

De twee basisscholen, PC Hooftschool en Ds. D.J. Karresschool zijn gehuisvest in één gebouw, letterlijk onder één kap. Door de keuze van de dragende structuur is de flexibiliteit in gebruik van het schoolgebouw in de toekomst gegarandeerd. Het schoolgebouw bestaat uit drie bouwlagen met klaslokalen en een dakverdieping met de gymzaal en de speellokalen. De dakverdieping wordt door beide scholen gebruikt en de sportvoorziening kan tevens aan derden worden verhuurd. De drie verdiepingen met klaslokalen zijn ruimtelijk met elkaar verbonden door een royale watervaltrap. Veel aandacht is besteed aan de relatie tussen de lokalen en de gangzone, die multifunctioneel kan worden gebruikt. Het kindercentrum en het buurtcentrum bevinden zich beiden op de begane grond. Het kindercentrum heeft een functionele verbinding met de basisscholen, waardoor op een flexibele manier op de actuele eisen aan voor- en naschoolse opvang kan worden ingespeeld.