Basisschool Land van Nu Deurne/Antwerpen

Lagere school en kleuteronderwijs, multifunctioneel cluster met turnzaal en polyvalente ruimten
2016-

Opdrachtgever: AG VESPA Antwerpen

Op de hoek van de Ruimtevaartlaan en de Boekenberglei tegenover het vliegveld in Deurne, wordt de nieuwbouw van de brede basisschool ‘Land van Nu’ gerealiseerd. De school sluit aan op een vierlaags appartementengebouw door middel van een poort met overkapping. Een over een groot deel te openen hekwerk biedt toegang tot de school en het speelterrein voor voetgangers en fietsen. Aan de straatgevel, naast de overdekte speelplaats, liggen op de begane grond de polyvalente ruimten en de refter, die door middel van een mobiele wand over de volledige breedte van de ruimte kunnen worden samengevoegd. De turnzaal is opgetild boven de polyvalente ruimte waardoor de plint aan de straat een open en aantrekkelijke uitstraling krijgt.

Het hoofdvolume van de school, achter het hoge volume van de turnzaal en de polyvalente ruimte, heeft een hoekverdraaiing ten opzichte van de straat in de richting van de bebouwing op het aangrenzende perceel. Hierdoor ontstaat een hechtere aansluiting op het bestaande weefsel en een verruiming van het speelterrein voor de basis- en kleuterschool. Voor de inrichting van de speelpleinen is een sterke samenhang tussen gebouw en buitenruimte nagestreefd. Door de penantenstructuur van de gevel door te zetten in het bestratingspatroon van de speelpleinen ontstaat het gevoel dat de binnenruimtes zich in het plein voortzetten; binnen en buiten worden verbonden. Het speelplein gaat over in een groene speelplaats met een rijke variatie aan begroeiing en diverse speelgelegenheden zoals paaltjes, evenwichtsbalken, klimrekken en wilgentunnels.

Het gebouw is functioneel opgedeeld in een breed inzetbaar multifunctioneel deel met de turnzaal en de polyvalente ruimten, een schooleigen deel met de basis- en kleuterschool en een semipubliek deel met administratieve ruimten. Ruime vides en een brede podiumtrap zorgen voor een ruimtelijke, open verbinding tussen beneden en boven. De kleuterklassen zijn op de begane grond ondergebracht waar ze een directe relatie en toegang met het groene schoolterrein hebben. De klaslokalen van de bassischool liggen op de verdieping en zijn voorzien van een riante buitentrap die naar de speelplaats leidt. Op beide verdiepingen zijn de verkeersruimten ingericht als leer- en speelplein. De ruime verdiepingshoogte maakt het gebruik van mezzanines in de klaslokalen en leerplein mogelijk.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een tijdloze architectuur. Gevelbanden en penanten hebben een gelijke maatvoering en openingen zijn door middel van een regelmatig gevelraster over het gevelvlak verdeeld.
Typerend voor de school zijn de karakteristieke slank geprofileerde kozijnen, die zorgen voor een goede daglichttoetreding. Een daklantaarn voorziet de centrale verkeersruimte van overvloedig daglicht. Ter plaatse van de turnzaal op de verdieping ontstaat een meer gesloten gevel met verticale raamopeningen.
Het geel genuanceerde metselwerk, dat in verschillende verbanden is uitgevoerd in combinatie met verdiepte voegen, zorgt samen met de betonnen gevelbanden, luifels en spuwers voor een expressief gevelbeeld.