Basisschool Groenlaar Niel, België

12 klassige basisschool voor buitengewoon onderwijs
2010-2015

Opdrachtgever: GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel

In de buurt van Antwerpen is aan de rand van het dorp Niel een nieuwe basisschool gerealiseerd voor het buitengewoon speciaal onderwijs.

Op het terrein achter een bestaande middelbare school is een compacte tweelaagse school ontworpen met tien lokalen en vier therapielokalen rondom een grote centrale dubbelhoge (polyvalente) ruimte.

Het schoolgebouw is voorzien van daklichten, waardoor het daglicht tot diep in het gebouw komt. Alle lokalen zijn voorzien van vensters tot op de vloer. Op deze wijze wordt de groene omgeving voelbaar gemaakt in de lokalen.

Zowel voor de gevels als voor het interieur is gekozen voor duurzame en onderhoudsarme materialen. De gevels worden opgetrokken met de karakteristieke oranjerode baksteen uit de Rupelstreek in combinatie met bronskleurige aluminium kozijnen en Belgisch hardsteen accenten bij de entree.

In het interieur zijn alle vloeren voorzien van keramische vloertegels, ook de vloeren in de lokalen. De wanden van de centrale hal, de verkeersruimten en de turnzaal zijn voorzien van een houten lambrisering om beschadigingen te voorkomen. De lokalen zijn tevens van een gekleurde wand voorzien en de gangzones zijn indirect aangelichte plafonds toegepast. Deze elementen zorgen voor een plezierige en huiselijke sfeer. De sfeer van geborgenheid en rust, waar de leerlingen van deze school expliciet behoefte aan hebben, wordt ook bereikt door kleinschaligheid en overzichtelijkheid. Vanuit de gangen is er overal contact met de grote centrale ruimte en door de compacte opzet van het gebouw zijn de looplijnen kort.

Het buitenterrein is vrij ruig van karakter en is zoveel mogelijk intact gelaten. Er is voorzien in een beperkt aantal natuurlijke speelaanleidingen zoals een vlonder bij de poel en een verhard gedeelte met een klein amfitheater ten behoeve van een buitenvoorstelling of om te voetballen.