11 december 2009

Winnaar Zuiderkerkprijs 2009

Op donderdag 10 december 2009 is het project Collage van Geurst & Schulze architecten bekroond met de Zuiderkerkprijs 2009.

De Zuiderkerkprijs is een jaarlijkse prijs voor architecten en opdrachtgevers voor het beste opgeleverde woningbouwproject van Amsterdam.

Het project Collage van Geurst & Schulze architecten, in opdracht van Hillen en Roosen, ligt in het hart van Bos en Lommer. Het is onderdeel van een gebiedsontwikkeling met als doel om verschillende buurten met elkaar te verbinden en het stadsdeel te verlevendigen.

Uit het juryrapport:
‘Collage is op te vatten als een verdichtingproject en tevens als een vorm van `stadsreparatie’ in de postmoderne traditie, waarbij de stedenbouw en architectuur van het Interbellum uitgangspunt en aanleiding zijn geweest voor het maken van een architectonisch verfijnde, coherente straatwand die vanaf de Hoofdweg de hoek omgaat.

Gelijktijdig vormt het complex een passtuk dat bemiddelt tussen de traditie van Berlage en de Amsterdamse School, het moderne Bos en Lommer, waarvan het voormalige GAK-gebouw het meest pregnante voorbeeld is, en recenter, de verdichtingoperatie en de overbrugging van de A10.

De kracht van Collage is dat het meer dan adequaat reageert op al deze omstandigheden en ook nog eens een genereuze woonomgeving weet te bieden aan de bewoners van het gebouw. De architectuur verraadt bovendien een groot vakmanschap, of het nu gaat om de woningplattegronden of om de detaillering van het metselwerk.
Het zijn de rijkdom, de robuustheid, de genuanceerdheid en eigenzinnigheid in dit project, die de jury wil bekronen met de Zuiderkerkprijs 2009.’

Lees meer over de Zuiderkerkprijs 2009