21 februari 2018

Winnaar architectuurprijs Berlagevlag 2017

De Nieuwe Berlagevlag 2017 is toegekend aan het transformatieproject Wijnhavenkwartier in het hartje van Den Haag.

De voormalige locatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties nabij het stadhuis doet nu dienst als woon- en werkcomplex en huisvesting van de Universiteit van Leiden. Deze herontwikkeling is gerealiseerd in opdracht van Heijmans Vastgoed.

Juryrapport:

Het project Wijnhavenkwartier maakt in veel opzichten indruk op de jury: “Het oogt en voelt als nieuwbouw, terwijl het een volledige transformatie van een voormalig rijkskantoor betreft. Er is zeer doordacht omgegaan met de dwingende structuur van het bestaande ‘jack-block’ gebouw, waarbinnen de nieuwe functies van de universiteit, horeca en wonen als vanzelfsprekend zijn ingepast. De levendigheid die deze transformatie in de plint heeft gegenereerd is fantastisch voor de stad en de ruimtelijke ingrepen die daartoe zijn gedaan, zijn uiterst accuraat. De details en de compositie van de nieuwe gevels in keramisch materiaal doen tijdloos aan en getuigen van bijzonder vakmanschap. Dit geldt ook voor de materialisatie en inrichting van het interieur, waar met sobere, hoogwaardige materialen is gewerkt. Kortom: Een parel voor de binnenstad en een overtuigende winnaar van de Berlagevlag 2017. “

De Architectuurprijs de Nieuwe Berlagevlag is een initiatief van het Haags Architectuur Café (HaAC) en de BNA in Den Haag.

HaAC: Wijnhaven wint Berlagevlag/