Bos- & Lommerweg Amsterdam

22 maart 2024

Verdichting Bos & Lommerweg geslaagd door open planproces

Dat een open planproces kan leiden tot een succesvolle verdichting, bewijst het project Bos & Lommerweg in Amsterdam waar Geurst  & Schulze woongebouw Collage heeft ontworpen (2002-2008).

‘Samen met drie andere architectenbureaus werden we uitgenodigd voor een workshop onder leiding van een externe stedenbouwkundige. Het was een open planproces waarin gemeente en private partijen samenwerkten en architecten samen met de stedenbouwkundigen vrij konden studeren op de mogelijkheden van de locatie’, vertelt Jeroen Geurst

Het doel was een verdichting rond het Bos & Lommerplein tot een nieuw wijkcentrum met winkels, een politiebureau, woningen en kantoren. De open verkaveling rond een weidse rotonde van de hand van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren werd vervangen door omsloten Berlagiaanse stedelijke ruimtes begrensd door straatwanden. Door twee gebouwen over de A10 werd een brug geslagen naar de Kolenkitbuurt, die vervolgens tot ontwikkeling kwam.

Ons plandeel aan de Hoofdweg was geïnspireerd op de Amsterdamse Schoolblokken van Hendrik Wijdeveld even verderop aan dezelfde straat.  Door het bouwdeel aan de Bos & Lommerweg op te tillen ontstond er een relatie met het park aan de achterzijde van het blok. De woningtypologie is naar hedendaagse maatstaven riant, hoewel het destijds ging om woningen aan de onderzijde van de koopmarkt. De portieken met daglicht ontsluiten per laag 3 woningen. Het corridorblok heeft tweezijdige georiënteerde woningen door het zogenaamde Unité-principe met één corridor per drie bouwlagen.

Het complex Collage won de Amsterdamse Zuiderkerkprijs in 2009.

Bekijk uitgebreide informatie over het Bos- en Lommerproject op de projectpagina