21 maart 2023
“Ik ben gefascineerd door goede standaard in de woningbouw. Architectuur die niet bijzonder wil zijn, maar juist typologisch rijk en anders is. Tevens mis ik in de wijze waarop de Nederlandse woningbouwpraktijk nu is ingericht de inbreng van de toekomstige bewoners. Projecten als Le Medi, Mi Oso en Overmaat zijn sterk verbonden met onze drive om daar iets mee te doen.” (Jeroen Geurst)
Een publicatie door Arie Lengkeek in samenwerking met Jeroen Geurst, Joost Kühne en Endry van Velzen.
Hoe brengen we ontwerpen aan wonen weer in het hart van de woningbouw? De auteurs van dit stadsessay bepleiten een radicale keuze voor het midden. Architectuur in het midden verbindt initiatief en bouwmeesterschap, verbindt bewonerswensen en de autonomie van de architect, en verbindt uitgesproken woonkwaliteit met structuur en continuïteit van de stad.
Drie architecten realiseerden als initiatiefnemer een woonproject in Rotterdam: Overmaat. Onder de noemer Stadsbouwgroepen namen ze de gelegenheid het proces van ontwerp, opdrachtgeverschap en ontwikkeling grondig te herschikken: met architectuur in het midden. Dit essay beschrijft de opbrengst en laat zien waar de inspiratie vandaan komt: Berlijnse Baugruppen, in de stadsvernieuwing ontwikkelde ontwerppraktijken en ondernemerschap en initiatief in crisistijd.
Stadsbouwgroepen zijn een pragmatisch en realistisch alternatief, gegroeid vanuit bouwpraktijk en vakmanschap. Het resultaat is ‘gewoon goed’, een ogenschijnlijk alledaags project. Maar tegelijk zijn Stadsbouwgroepen een claim op een maatschappelijke verbreding naar een nieuwe vorm van opdrachtgeverschap en een bouw- en wooncultuur waarin het ontwerp niet een afgeleide is, maar stevig in het midden staat.
Dit essay verschijnt in een serie van stadsessays, uitgegeven door Simon Franke / Trancity. Het essay is gratis te downloaden op de site van de uitgever. Je kunt daar ook een printeditie bestellen.
Architectuur in het midden (trancity.nl)
Architectenweb heeft ook aandacht besteed aan het essay .