RAAKS III genomineerd voor Haarlemse Lieven de Key Penning

14 oktober 2023

RAAKS III genomineerd voor Lieven de Key Penning 2023

Met trots hebben we vernomen dat het RAAKS III ensemble in Haarlem, ontworpen door Geurst & Schulze architecten, is genomineerd voor de architectuurprijs Lieven de Key penning 2023. Dit is vandaag bekend gemaakt in het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad en op de website www.spraakmakendhaarlem.nl.

De Lieven de Key Penning is de Haarlemse stadsprijs voor architectuur, stedenbouw en monumenten. De onderscheiding is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Dit jaar wordt er aandacht besteed aan stedenbouw, openbare ruimte en groen.

RAAKS III
Raaks III is een hedendaagse inpassing in de historische structuur van de Haarlemse binnenstad. Een ensemble van drie bouwdelen genaamd De Veste, De Lantaarn en De Drie Heren, die elk hun eigen stijl hebben. De architectuur is met name geïnspireerd op de panden aan de Grote Markt in de nabijheid, ontworpen door architect Lieven de Key.

Het ensemble omvat 31 appartementen, 3 herenhuizen, commerciële ruimten en een openbare fietsenstalling. De inpassing van het ensemble biedt een programmatische mix die voor stedelijke levendigheid zorgt. Tegelijk voegt het een groene buitenruimte toe om gemeenschappelijk te tuinieren: de Boere’hof, een ontmoetingsplek die een sociale rol vervult. Meer informatie vind je op de RAAKS III projectpagina

Stem mee voor de publieksprijs
Naast de vakjuryprijs wordt kent de Lieven de Key Penning ook een publieksprijs. Het publiek wordt actief betrokken om te bepalen welke van de 10 genomineerde projecten de publieksprijs verdient.

Vind jij net als wij dat RAAKS III de publieksprijs verdient? Breng dan online je stem uit op deze pagina. Klik het (eerste) project RAAKS III aan en scroll naar beneden waar je je naam en emailadres invult en klik vervolgens op STEM. Stemmen kan tot en met 19 november.

Je kunt vanaf 17 oktober tot en met 19 november ook ‘live’ stemmen via een stembiljet tijdens de expositie over de 10 genomineerde projecten bij  ABC Haarlems Architectuurcentrum. Bekendmaking van de winnaar vindt plaats op dinsdag 21 november.