18 maart 2013

Nominatie Zuiderkerkprijs 2009

Dit jaar wordt voor de 12de keer de Zuiderkerkprijs 2009 uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject in Amsterdam.
Uit alle projecten die tussen augustus 2008 en augustus 2009 zijn opgeleverd zijn drie projecten genomineerd.
Geurst & Schulze architecten is samen met opdrachtgever Hillen & Roosen een van de genomineerden met het project `Collage’ .
Het bouwblok, op de hoek van de Hoofdweg en de Bos en Lommerweg, staat op de plek waar vroeger een grote rotonde lag en maakt onderdeel uit van een masterplan dat twee delen van Bos en Lommer ter weerszijden van de A10 met elkaar verbindt. De architectuur zoekt aansluiting bij de Amsterdamse school architectuur aan de Hoofdweg (met o.a. de blokken van Hendrik Wijdeveld) en de strokenbouw aan de Bos en Lommerweg van het Uitbreidingsplan Bos en Lommer uit 1935 van Cornelis van Eesteren. Het project bestaat uit een grote variatie aan woningtypen, zoals groepswoningen voor studenten, maisonettes aan een corridor en appartementen aan een portiek. De begane grond bevat verschillende stedelijke voorzieningen, zoals een politiebureau, een gezondheidscentrum en een bankfiliaal. Doordat een deel van de bebouwing is opgetild is er een verbinding is gemaakt tussen het Bos en Lommerplein en een toekomstig wijkpark.