615 twee kantoren Scheveningen-Haven met neutrale gebouwopzet

12 april 2024

Neutrale gebouwopzet maakt meerdere functies mogelijk

Een neutrale gebouwopzet maakt meerdere functies mogelijk. Met die gedachte hebben we het kantoorgebouw van Geurst & Schulze architecten in Scheveningen-Haven ook ontworpen.

Toen ruim 20 jaar geleden ons kantoorgebouw werd opgeleverd bestond de haven precies 100 jaar.  Daarvoor lagen de schepen gewoon op het strand. De  hoge duinen werden uitgegraven en het overtollige zand werd via een tijdelijk spoorlijntje afgevoerd. Door de naderende stijging van de zeespiegel was het 100 jaar later echter verboden om nog maar één korrel zand van de locatie op het oude duin te verwijderen. Door de garage half in te graven en taluds rond het gebouw aan te leggen hoefden we geen zand af te voeren. Omdat we in het zand bouwden was er geen paalfundering nodig. De bouwmassa werd geleed in twee gebouwen met een doorzicht naar de haven. Door twee hoeken uit de massa te halen voldeden we aan het maximaal toegestane aantal vierkante meters en ontstond er een voorruimte bij de entrees. Tegelijkertijd schoven we de installatieruimte op het dak naar de dakrand om de plastiek van het gebouw aan de straatzijde te versterken.

Het gebouw werd gemodelleerd naar de structuur van de garage. De gevels volgen deze structuur en kregen grote ramen met lage borstweringen zodat de laag gelegen haven goed zichtbaar is vanuit het gebouw. De neutrale opzet van het gebouw maakt meerdere functies voor meerdere gebruikers mogelijk. Tevens is er in het bestemmingsplan rekening gehouden met een eventuele woonbestemming in de toekomst. De robuuste harde baksteen en de extra diepe neggen blijken uitstekend bestand tegen de soms barre weersomstandigheden aan de kust. De extra diepe neggen beschermen de kozijnen.  Bezoekers denken vaak dat het gebouw er pas vijf jaar staat, omdat het er na ruim twintig jaar nog steeds als nieuw uitziet.

Lees meer over de twee kantoren in Scheveningen-Haven op de projectpagina .