Transformatie Kolenkitbuurt Amsterdam

19 november 2024

Transformatie Kolenkitbuurt Amsterdam: impact op stedelijke woonkwaliteit

Transformatie heeft grote impact op de stedelijke woonkwaliteit. Dat is ook de inzet geweest van de transformatie van de Kolenkitbuurt in Amsterdam, ontworpen door Geurst en Schulze architecten.

Transformaties van gebouwen nemen vaak minder tijd in beslag dan nieuwbouw. Als de beslissing tot transformeren eenmaal is gevallen kan het verbouwen beginnen. De fundering en het casco zijn er dan al en soms een deel van de gevel ook. Transformaties van buurten nemen veel meer tijd in beslag. Zelfs als het stratenplan wordt aangehouden moet de hele infrastructuur vernieuwd worden en aangepast aan de nieuwe omstandigheden. De sociale transformatie is nog veel ingrijpender. Samenlevingen worden uit elkaar gerukt en nieuwe bewoners moeten hun leven weer opbouwen in een vernieuwde buurt.

Bij de Kolenkitbuurt werd de bestaande typologie van louter portiekwoningen vervangen door grondgebonden gezinswoningen en toegankelijke galerijwoningen. Dit hield een nieuwe organisatie van het stratenplan in met andere maten voor de bouwblokken. De groene collectieve binnenterreinen werden vervangen door autovrije woonstraten, een centraal plein met een nieuwe school en parkeren in de smallere binnenhoven. Zittende bewoners konden deels terugkeren in rolstoeltoegankelijke galerijwoningen of gezinswoningen. Nieuwe koopwoningen introduceerden nieuwe bewoners met andere leefpatronen. Om de nieuwe buurt toch nog onderdeel te laten zijn van de bestaande wijk leggen de gevels van de nieuwe gebouwen een verbinding met de bestaande bebouwing alsof ze er altijd al hebben gestaan.

Lees meer over de transformatie van de Kolenkitbuurt in Amsterdam op de projectpagina.