11 september 2023

GRAB in Schaarbeek genomineerd voor Brusselse Architectuurprijs 2023!

De multifunctionele accommodatie Grande Rue au Bois (GRAB) in het Belgische Schaarbeek is genomineerd voor de Brusselse Architectuurprijs 2023! Het ontwerp van het ensemble is tot stand gekomen door Geurst en Schulze architecten samen met JAVA architecten.

Het ensemble, bestaat uit de nieuwbouw van Nederlandstalige basis- en kleuterschool de Kriek, met multifunctionele onderwijsruimten, een conciërgewoning, een sportgebouw met twee sporthallen en de renovatie van de Franstalige basisschool en Le Chenil, eetzaal met keuken en ruimte voor psychomotorische activiteiten. Onder de opgave valt ook het integraal ontwerp van een groene ecologische buitenruimte met speel- en verblijfsruimte.

De Brusselse Architectuurprijs 2023 is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat wordt uitgevoerd door stedenbouwkundige dienst Urban.Brussels in co-productie met A+ Architecture in België. Om de twee jaar bekroont de Brusselse Architectuur Prijs opmerkelijke architectuurprojecten die bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2021.

Jury oordeel

De internationale jury heeft het project genomineerd in de categorie ‘grote ingreep’. Jurylid en Deense architect Dorte Mandrup over het integrale GRAB ontwerp: “Een zeer bekwame en doordachte aanpak van volumes en ruimte in een complexe stedelijke situatie. Speelplaatsen worden voorzien op de begane grond en op het dak, om de beperkte locatie optimaal te benutten. De schaal en verhoudingen, de materiaalbehandeling en de details zijn overal goed uitgedacht en lijken op een tijdloze manier organisch geïntegreerd in de context. Deze leeromgeving is ontworpen rond hedendaagse leerprincipes, met goed geproportioneerde ruimten die flexibel zijn op lange termijn.”

Bekijk het volledige project op de projectpagina

Stem mee voor de publieksprijs
Is GRAB  in Schaarbeek het project dat volgens jou de publieksprijs verdient? Breng dan hier je stem uit!