503 Woonhuis Dedemsvaartweg Den Haag Duurzame houtbouw

15 maart 2024

Duurzame houtbouw woning in 1995 zijn tijd vooruit

Dat de duurzaam gebouwde houtbouw woning aan de Haagse Dedemsvaartweg in 1995-1996 zijn tijd vooruit was, doen we natuurlijk graag uit de doeken bij deze terugblik op 40 jaar Geurst & Schulze Architecten.

Eind jaren tachtig initieerde de gemeente Den Haag het Woningbouwfestival, een tentoonstellingswijk in een naoorlogse wijk met nieuwe woningbouwtypologieën in laagbouw, middelhoogbouw en hoogbouw. Het deel laagbouw bestond uit hofwoningen, patiowoningen en vrije kavels. Het thema ontbrak echter geheel terwijl de eerste dubo-wijkjes (‘dubo’ was destijds de  aanduiding voor duurzaam bouwen) in Nederland het licht zagen. Op één van de vrije kavels ontwikkelden we zelf een betaalbare compacte woning in houtskeletbouw. De bouwkosten waren beperkt doordat er kortere palen konden worden toegepast door het lichte gewicht van het huis. Het geprefabriceerde casco  kon in twee dagen worden opgebouwd op de bouwplaats. Door de holle wanden was het mogelijk het huis aan de noord-, oost- en westzijde van extra isolatie te voorzien. De zuidzijde werd geheel in glas uitgevoerd ten behoeve van de passieve zonne-energie in de winter. Door de houten constructie warmde het huis snel op en koelde het in de zomer ook weer snel af. Duurzame houtbouw begint pas de laatste jaren gemeengoed te worden in de hoofden van architecten, ambtenaren en ontwikkelaars. De praktijk is echter nog vaak weerbarstig.

In de loop van de jaren hebben Geurst & Schulze architecten ook een voorliefde ontwikkeld voor bouwen met baksteen, een materiaal dat waardevol is in onze duurzaamheidsambities. Bekijk hier woningbouwprojecten.