7 april 2024
Dat een school er uit kan zien als een werkgebouw bewijst het gebouw van het Christelijk Lyceum in Delft. Deze is door Geurst & Schulze ontworpen in 2014-2016.
Het Christelijke Lyceum in Delft (CLD) had dringend behoefte aan uitbreiding. En ook op de eigen locatie was er pas voldoende ruimte nadat we een weg konden omleggen en er wat grond bij konden krijgen. Naast lokalen had de school behoefte aan een Technasium waarin het naast het reguliere onderwijs ook meer technische vakken zou kunnen aanbieden in de sfeer van een werkplaats. Het bedenken en het maken van dingen zou hierin dichter bij elkaar kunnen komen.
Het idee van de werkplaats inspireerde ons tot het maken van een gebouw dat er eerder als werkgebouw dan als een school uit zou zien. Analoog aan de daglichtfabrieken van Albert Kahn 100 jaar eerder, bedachten we een rationeel gevelschema dat een maximum aan nuttig daglicht en natuurlijke ventilatie voor de warme zomerse dagen met zich mee zou brengen. Een ander voorbeeld was het gebouw van de Bauakademie in Berlijn van architect Schinkel uit 1832-1836. Een gebouw van rode baksteen zonder uitdrukking van een specifieke functie met een school, kantoor, woning en winkels op de begane grond. Ook onze uitbreiding van het CLD kan zonder al te veel aanpassingen in de toekomst multifunctioneel gebruikt worden als een kantoor, een woongebouw of fabriek.
De uitdrukking van de gevel volgt de logica van het metselwerk en de prefab draagconstructie aan de binnenzijde met dragende penanten, borstweringen en vlakvullingen in wisselend verband.
Meer over het project Christelijk Lyceum Delft vind je op de projectpagina. Andere onderwijsgebouwen ontworpen door Geurst & Schulze Architecten vind je op deze overzichtspagina.