850 AZC Houthaven Amsterdam

25 april 2024

Bouw AZC Houthaven Amsterdam gaat beginnen

De bouw van asielzoekerscentrum Houthaven Amsterdam en parkeergarage, ontworpen door Geurst & Schulze Architecten gaat eindelijk beginnen! Woensdag 24 april kwamen personen van betrokken organisaties samen om de start van de bouw officieel te bekrachtigen. Demissionair staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric van der Burg, wethouder Opvang Amsterdam Rutger Groot Wassink, bestuursvoorzitter van Centraal Orgaan voor de opvang van asielzoekers (COA) Milo Schoenmaker en directeur bouwbedrijf Van Wijnen Frits Lely gaven acte de présence. Tijdens een paneldiscussie waren ze het er eens over dat deze vorm van een stedelijk AZC ook navolging verdient in andere steden.

Architect Jeroen Geurst zegt in een interview over het ontwerp: “Het AZC Houthaven is een gewoon Amsterdams gebouw voor een bijzondere doelgroep met gewone mensen. Het gebouw is aanpasbaar. Het azc bestaat uit 64 woningen met 8 bedden. De woningen kunnen later eventueel worden getransformeerd tot reguliere drie- en vierkamerappartementen van 80m2”, een uitkomst waar de gemeente Amsterdam sterk behoefte aan heeft, aldus wethouder Opvang Amsterdam.

Asielzoekerscentrum en openbare parkeergarage

Bouwbedrijf Van Wijnen Haarlemmermeer zal het azc bouwen. Het gebouw komt tussen de Haparandaweg en de Houthavenweg. Het azc bestaat uit 64 wooneenheden, die huisvesting bieden aan 500 asielzoekers voor 15 jaar. In het gebouw komt ook een openbare parkeergarage met 110 parkeerplekken voor auto’s. Op de daktuin van de garage kunnen bewoners van het azc sporten en kinderen spelen. Het gebouw is ontworpen binnen het beeldkwaliteitsplan van de Houthaven en kan in de toekomst omgevormd worden naar appartementen voor de huur- of koopmarkt.  Naar verwachting wordt het azc eind 2026 in gebruik genomen.

Bekijk berichten in externe media over AZC Houthaven en een 3D animatie van Van Wijnen van het azc en de parkeergarage..

Bekijk ook andere utiliteitsprojecten

850 AZC Houthaven Amsterdam