RAAKS III genomineerd voor Haarlemse Lieven de Key Penning

Raaks III Haarlem

31 appartementen, 3 herenhuizen, commerciële ruimten en openbare fietsenstalling
2017-2022

Opdrachtgever: HBB Ontwikkeling BV

Het project Raaks III bestaat uit een ensemble van drie bouwdelen: De Veste, De Lantaarn en De Drie Heren. Het is een hedendaagse inpassing in de historische structuur van de Haarlemse binnenstad.

De inspiratie is gevonden in de historische binnenstad en met name de panden van architect Lieven de Key aan de Grote Markt. Zijn stadhuis bestaat uit verschillende bouwdelen uit verschillende tijden. Hoewel de bouwdelen in stijl sterk verschillen vormen ze samen een mooi ensemble. Elk bouwdeel bestaat uit rode baksteen met witte geveldecoratie. Dit principe hebben we op een hedendaagse manier toegepast in de gevels van Raaks III` in samenhang met de omliggende bebouwing: het stadskantoor van Bolles Wilson, het schoolgebouw van stadsarchitect Dumont en de woningen aan de Wilhelminastraat.

Voor De Veste is de steile kap van het naast- gelegen schoolgebouw vertaald in het nieuwe gebouw. Het ritme van de grote ramen is voortgezet in de gevels en de grote puien op de begane grond zorgen voor interactie met de straat en met een nieuw groen hof, de Boere’hof, een nieuwe ontmoetingsplaats in dit deel van de binnenstad.

De begane grond biedt plek aan bedrijfsruimten en een openbare fietsenstalling.  De appartementen op de verdiepingen heb een grote serre en Franse balkons. De bovenste appartementen hebben tevens een dakterras dat via een eigen trap naar het dak bereikbaar is. Op de dichte gevelpenanten zijn spandraden gemonteerd voor gevelbegroeiïng.

De Lantaarn is een appartementengebouw dat even hoog is als het Stadskantoor Raakspoort. Op de begane grond is er een bedrijfsruimte met een open gevel. De onderste verdiepingen bestaan uit drie of vier kleine appartementen en daarboven twee ruime appartementen met wijds uitzicht richting de duinen. De gevel bestaat een gevelraster met horizontale grijswitte prefabbeton lijsten in combinatie met gemetselde gevelpenanten.

De Drie Heren zijn even hoog als de ernaast gelegen woningen aan de Wilhelminastraat en hebben ook een verhoogde woningentree. De zijde aan de Luitestraat heeft op de begane grond grote karakteristieke atelierramen. De drie herenhuizen bestaan uit een hoge werkruimte op de begane grond, slaapkamers op de verdieping en een ruime woonkamer met dakterras op de bovenste verdieping. In de nieuwe gevels zijn verschillende architectonische elementen van de ernaast gelegen woningen op overgenomen, zoals de witte sierlijsten, lijstenpatroon rondom de verticale ramen, de daklijst en de dakkapellen. De witte sierlijsten lopen door in de gevelbanden van de Lantaarn waardoor de samenhang in het ensemble versterkt wordt.