Vermeertoren Delft

Woontoren met 66 appartementen, wijkcentrum, gezondheidscentrum, welzijnsvoorzieningen, apotheek en parkeergarage
2001-2007

Opdrachtgever: Ceres Projecten, Den Haag

De Vermeertoren bestaat uit een woontoren van 24 verdiepingen bovenop een tweelaagse U-vormige onderbouw rondom een binnentuin, waar verschillende welzijnsvoorzieningen zijn ondergebracht.

Het Gezondheidscentrum Vermeertoren heeft een gezamenlijke entree aan de Van Beresteynstraat. Hier zijn het Zorgcentrum Pieter van Foreest met dagopvang, de zorginstelling Careyn met Jeugdzorg, de apotheek en de artsen- en fysiopraktijk met revalidatieruimte ondergebracht. Via de dubbelhoge entreehal met vides en trap zijn de verschillende functies met elkaar verbonden. De zorginstelling op de begane grond is voorzien van ruime huiskamers en via de corridor met grote raam- en deuropeningen is de binnentuin toegankelijk. Ook op de verdieping zorgen de grote raamopeningen voor veel daglicht in de wachtruimte en behandelkamers. In het interieur is veel hout toegepast, zoals de lambrisering op de wanden en het meubilair in de wachtruimtes.

Het wijkcentrum De Parel met verschillende zalen, het wijkservicepunt, de speel-o-theek en de jongerenruimte zijn toegankelijk via een eigen entree en zijn in de andere vleugel van de onderbouw ondergebracht. De afwerking van het interieur bestaat ook hier uit duurzame onderhoudsvrije materialen zoals vloertegels en lambrisering van tegels en hout op de wanden.

De vleugels van de laagbouw omringen een semi-openbaar hof, die een verstilde oase vormt in de omgeving.  Deze grote binnentuin met bomen is de schakel tussen gebouw en wijk. De plek waar bewoners, de gebruikers van de zorginstellingen en het buurthuis en omwonenden elkaar ontmoeten.